• Πολιτική

    «Ναι μεν, αλλά…» από τον Κουτσούμπα για την ψήφο των αποδήμων

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητά συναινέσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση.

    Ιδιαίτερη σημασία φέρει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οποίος δείχνει σύμφωνος με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους όμως  ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.

    Ο κ. Κουτσούμπας απέφυγε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του στο κρίσιμο θέμα, πριν παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

    Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συναίνεση της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά η οποία έδωσε την συγκατάθεση της στην ψήφο των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.

    Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αρχηγό της Ελληνικής Λύσης. Μάλιστα, πριν τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, ακολούθησε ο εξής διάλογος, όταν ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο, που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

    – Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
    – Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
    – Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
    – Βελόπουλος: Έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς.
    – Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

    Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα

    Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Βέβαια δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης, ούτε έγιναν δηλώσεις από τα δύο πολιτικά πρόσωπα, μετά το πέρας της συνάντησης. Υπενθυμίζεται όμως οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, δεν συμφωνούν καθώς το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν επιθυμεί οι ψήφοι των αποδήμων να προσμετρούν για την εκλογή του πρώτου κόμματος.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha, αναφέρθηκε στην ψήφο των αποδήμων ως ένα μεγάλο θέμα  «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως, αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «αστερίσκους» του ΚΚΕ, που μαζί αριθμούν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει, καθώς μόνο οι 22 ψήφοι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετές, για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.



    ΣΧΟΛΙΑ