• Top Stories

    Και τρίτο «όχι» στην έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών

    Τούρκοι


    Για τρίτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη λέει «όχι» στην έκδοση και παράδοση στις τουρκικές αρχές των 8 στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έκρινε πως οι συνθήκες στη γείτονα χώρα δεν έχουν αλλάξει από τότε που ο Άρειος Πάγος απέρριψε το πρώτο αίτημα έκδοσης. Συνεπώς, αν οι 8 εκδοθούν, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

    Για τα πρώτα 3 αδικήματα που εκζητούνταν, οι δικαστές έκριναν ότι εισάγονται απαραδέκτως καθώς δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, ενώ για τα υπόλοιπα αδικήματα είτε είναι παντελώς αόριστα είτε δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους.

    «Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία», είπε η κα Κυβέλου στην αγόρευση της.

    Για τις 3 νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κα Κυβέλου επισήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν συγκεκριμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

    Νωρίτερα, εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γ.Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης

    Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. «Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν οι μάρτυρες.

    Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

    Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, μιλώντας στους δικαστές, περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους και αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

    «Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eνώπιον του Συμβουλίου Εφετών σήμερα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα πίεση για τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς-Η Άγκυρα δημοσιεύει βίντεο από το βράδυ του πραξικοπήματος (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο!



    ΣΧΟΛΙΑ