• Πολιτική

    “Μπλόκο” στα κακόβουλα λογισμικά προαναγγέλλει η Κυβέρνηση – Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτουν Γ.  Ρουμπάτης – Θ. Δραβίλλας

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Οι δυο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας και  Γ. Ρουμπάτης

    Οι δυο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας και  Γ. Ρουμπάτης


    Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη πολιτικά ατμόσφαιρα  θα περάσουν σήμερα το πρωί το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών,  οι δυο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας και  Γ. Ρουμπάτης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες έχουν ήδη καταθέσει σχετικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο αυτή τη φορά τα δεδομένα  είναι διαφορετικά. Ειδικά δε, για την περίπτωση του κ. Ρουμπάτη που υπήρξε ο ισχυρός άνδρας στην Κατεχάκη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη η πίεση που θα υποστεί από την “γαλάζια πτέρυγα” κυρίως μετά τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας για έμμεσες ή άμεσες παρακολουθήσεις επί των ημερών του.

    Για την ιστορία πάντως στην ακρόαση του από την Επιτροπή Θεσμών  ο  κ.  Ρουμπάτης,  φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί. Αναφορικά με τις πληροφορίες για τη παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή αυτά συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι  επειδή υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων τους .

    Ο κ. Δραβίλας (διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου),φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε επι ημερών του επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά και πως η ΕΥΠ έδρασε επικουρικά στην υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς.

    Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση  προφανώς σε μια προσπάθεια αποφόρτισης της κατάστασης, διά χειλέων  του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και την καθολική απαγόρευση στην εμπορία κακόβουλων λογισμικών.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φέρει προς ψήφιση και περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ με βάση τις προτάσεις των κομμάτων αλλά και τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

    «Η παρούσα Βουλή με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρουμε θα είναι πιο εμπροσθοβαρής, και μπορεί να φτάνει και στην καθολική απαγόρευση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών, μέχρι να φύγει η γάγγραινα αυτή», είπε ο κ. Γεραπετρίτης  υπογραμμίζοντας όμως ότι “η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για απονευρωμένη Υπηρεσία Πληροφοριών”.

    Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια τρίλεπτη παρέμβαση στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές μέσω Predator έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    υποστηρίζοντας πως ο  στόχος της παρακολούθησης ήταν η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επιτακτικά να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών.

    Υπογράμμισε με έμφαση ότι “η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα”. Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας. Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους.

    Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Καταλήγοντας  και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, άφησε υπονοούμενο για τη κυβέρνηση ότι ακολουθεί  πρακτικές που παραπέμπουν σε αυταρχισμό τύπου  Ερντογάν ή Πούτιν.  “Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.

    Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους,  όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτό δεν είναι Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής.” Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου”. Και κάλεσε “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους συναδέλφους να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον νέο αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη”.

    Διαβάστε επίσης

    Ν. Ανδρουλάκης στο Ε.Κ. : «Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι»

    Ένταση στη Βουλή: Σπίρτζης «μαινόμενος» ζητούσε εξηγήσεις για τις υποκλοπές

    Γεραπετρίτης: Θα αξιολογήσουμε όλες τις προτάσεις για την ΕΥΠ χωρίς εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ