• Πολιτική

    Μπαλάφας: Ο Ερντογάν πίσω από την αύξηση των προσφυγικών ροών για να πιέσει Ελλάδα και Ευρώπη

    • NewsRoom
    Μπαλάφας

    Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας


    Για το ενδεχόμενο «ο Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης της Ευρώπης και της Ελλάδας» μίλησε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε πως «υπάρχουν δείγματα το τελευταίο διάστημα τα οποία πιθανότατα εντάσσονται σε μια τέτοια τακτική από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Ιδιαίτερα αμέσως μετά τη διάσκεψη της Βάρνας, έχουμε μια έντονα αυξητική τάση των ροών από την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια πολύ προβληματική στάση της τουρκικής ηγεσίας και γενικότερα μια επικίνδυνη τακτική, η οποία κινείται από παραλογισμούς μέχρι ακραία προκλητικότητα. Και εμείς και η Ευρώπη πρέπει να κινούμαστε σε μια λογική που να συνδυάζει την αποφασιστικότητα με την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, αλλά και τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου».

    Ο υφυπουργός σχολίασε επίσης τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα, λέγοντας ότι «η Ευρώπη γενικά δεν μας έχει αφήσει αβοήθητους. Χρηματοδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξοδα για τη στέγαση, τη διατροφή και τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται σε πρόσφυγες – μετανάστες», τονίζοντας όμως ότι «η χρηματοδότηση αυτή πρέπει μάλλον να συστηματοποιηθεί περισσότερο, να ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξημένες ροές, κάποιες επιχορηγήσεις που λήγουν πρέπει να πάρουν ανανέωση και να συνεχιστούν. Η αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, δημιουργεί πρόσθετα έξοδα».

    Ο κ. Μπαλάφας ισχυρίστηκε όμως ότι «πέραν της χρηματοδότησης, η Ευρώπη δεν βοηθά με άλλον τρόπο, έχει σταματήσει τη μετεγκατάσταση, κάποιες χώρες ούτε αναλογικά ούτε με κανέναν άλλον τρόπο δέχονται πρόσφυγες, τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και γενικότερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας και όχι ως ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Ο Ερντογάν είναι τρελός, η φυλάκιση των Ελλήνων μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια αν το θέλει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Spiegel: Περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά



    ΣΧΟΛΙΑ