• Πολιτική

    Μπάχαλο με τις δηλώσεις Ε1 συνταξιούχων δημοσίου – Άλλαξαν χωρίς ειδοποίηση βεβαιώσεις αποδοχών


    Ένα απίστευτο λάθος του ΕΦΚΑ κινδυνεύει να προκαλέσει χάος στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων Ε1 για αρκετούς συνταξιούχους του δημοσίου.

    Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, αρκετοί συνταξιούχοι του δημοσίου διαπίστωσαν πως τα ποσά στην βεβαίωση αποδοχών τους για τα εισοδήματα του 2017, που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, άλλαξε. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει, μέχρι στιγμής, εξήγηση για τις αλλαγές, καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες πλέον ανήκουν στον ΕΦΚΑ.

    Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κανείς δεν γνωρίζει αν τα λάθη αφορούσαν ή όχι τα αναδρομικά ή τα έκτακτα μερίσματα που πήραν κάποιοι συνταξιούχοι, ενώ δεν είναι γνωστό αν το νέο ποσό της Βεβαίωσης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει προσυμπληρωθεί στην δήλωση Ε1 και εμφανίζεται και στην Ενημέρωση Αποδοχών 2017 στην ιστοσελίδα του Taxisnet. Επιπλέον δεν γνώριζαν εάν θα ειδοποιηθούν με κάποιον τρόπο όσοι έχουν υποστεί αλλαγή Βεβαίωσης για τις συντάξεις του 2017. Ούτε και τι φόρο θα πληρώσουν τελικά όσοι έκαναν ήδη δήλωση Ε1 με βάση τις λάθος βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί, αλλά και αν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι τυχόν σπεύσουν αμέσως τώρα να κάνουν διόρθωση της δήλωσης που έχουν ήδη υποβάλει, αφού το Taxisnet δεν δέχεται ακόμη τροποποιητικές δηλώσεις. Ούτε φυσικά αν και πώς μπορεί να διαγραφούν τα πρόστιμα, σε μια τέτοια περίπτωση!



    ΣΧΟΛΙΑ