• First Top Stories

    Μονόδρομος ο ανασχηματισμός: Άρχισαν τα γράψε-σβήσε

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Φουντώνουν ξανά τα σενάρια για ανασχηματισμό μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, αν και οι αλλαγές δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα. Το σενάριο που θέλει αλλαγές μετά τον 15αύγουστο, αλλά πριν από τη ΔΕΘ, επιβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος -σε συνέντευξη στο Epsilon- τοποθέτησε χρονικά τον ανασχηματισμό στο διάστημα κοντά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

    Το μείζον ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές θα είναι σαρωτικές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει τα γράψε-σβήσε στο μπλοκάκι του μετά τα τραγικά λάθη στη διαχείριση -τόσο στο επικοινωνιακό όσο και στο επιχειρησιακό σκέλος- της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

    Ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού είναι κι αυτός υπό εξέταση, και οι δύο εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό είναι οι εξής: Η πρώτη θέλει την ανακοίνωση να γίνεται πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στο Θεσσαλονίκη πλαισιωμένος από ένα φρέσκο κυβερνητικό επιτελείο, η δεύτερη θέλει τις αλλαγές μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και αφού θα έχουν γίνει οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ώστε να ακολουθήσει ως επιστέγασμα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

    Αν και τα σενάρια που ακούγονται για το restart στην κυβέρνηση είναι πολλά, πρόσωπα-κλειδιά στις αλλαγές αναμένεται να είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Καμμένος. Και για τους δύο καταγράφεται δυσαρέσκεια: για τον μεν πρώτο για την σκληρή γραμμή στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας που οδήγησε σε ολικό φιάσκο, για τον δεύτερο για τις γνωστές, αλλά όχι ξεχασμένες παλινωδίες του στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Και για τους δύο δεν αναμένεται έξοδος από την κυβέρνηση. Η πρωθυπουργική δυσαρέσκεια αναμένεται να εκφραστεί με τη γνωστή μέθοδο της απομάκρυνσης δια της αναβαθμίσεως.

    Ο Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται πως αποκτά και νέες, διευρυμένες, αρμοδιότητες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Τόσκα, ενώ συζητείται εντόνως και η αναβάθμιση του Νίκου Παππά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι εκκωφαντικά σιωπηλός. Είναι πολύ πιθανή η «αποκατάσταση» του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, η σχέση των οποίων είχε δεχθεί πλήγμα από την ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες.

    Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν φαίνεται να φεύγει από τη θέση του. Ερώτημα τίθεται για τον υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της συνιστώσας ΠΡΑΤΤΩ, Νίκο Κοτζιάς, μετά την αξέχαστη ανακοίνωση που συνοψίζεται στη φράση: «Συγγνώμη για τις φωτιές, αλλά ήμασταν απασχολημένοι με τα μνημόνια».

    Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να υλοποιεί αυτή τη φορά το άνοιγμα προς τον κεντροαριστερό χώρο με αξιοποίηση προσώπων, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη και ο Σταύρος Μπένος.

    Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, αναμένεται αναβάθμιση ή ένταξη στην κυβέρνηση για στελέχη και υπουργούς όπως οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Λιάκος, Κώστας Στρατής, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Στάικος, Δημήτρης Παπαγιαννάκος κ.ά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Τόσκα – Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα καταφέρει να αλλάξει ο επικείμενος ανασχηματισμός την εικόνα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;



    ΣΧΟΛΙΑ