• Πολιτική

    Το παρασκήνιο της παραίτησης Τόσκα – Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου


    Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αποτελεί την άκρη του νήματος μιας διαδικασίας που ακολουθεί και αφορά στις απομακρύνεις αξιωματούχων που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα.

    Πηγές από το Μαξίμου μαρτυρούν τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι προσεχώς θα γίνουν και άλλες «καρατομήσεις» σε υπηρεσιακό και κυβερνητικό επίπεδο. Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα οδηγήσουν στον επικείμενο ανασχηματισμό ο οποίος αναμένεται για μετά τον 15αυγουστο, λίγο πριν τη ΔΕΘ.

    Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεφε εσπευσμένα από την Βοσνία τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου, είχε δύο επιλογές, βάσει και με τα όσα είχε συζητήσει με τους συνεργάτες του.

    Πρώτον, να μην καταλογίσει ευθύνες και δεύτερον να προχωρήσει σε απομακρύνσεις.

    Σε πρώτη φάση, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την πρώτη οδό, η οποία πολιτικά ήταν πιο εύκολη, ωστόσο προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και απεδείχθη επικοινωνιακά – το λιγότερο  – λανθασμένη.

    Με το πέρασμα των ημερών και ενώ ο κατάλογος των θυμάτων μάκραινε αλλά και εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών που αποκαλύφθηκαν, η πίεση αυξανόταν τόσο από το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση.

    Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να στρέφεται στο σχέδιο Β, της πολιτικής των καρατομήσεων. Τόσο η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης όσο και η ομιλία του περί απόδοσης ευθυνών, αποτύπωσε τη μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Το κλίμα για τον Νίκο Τόσκα μετά και από την συνέντευξη Τύπου – παρωδία που παραχώρησε ήταν ιδιαιτέρως βαρύ τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνσή του από το υπουργείο, από τη στιγμή μάλιστα που ο Νίκος Τόσκας δεν εμφανιζόταν να έχει περαιτέρω πολιτικές βλέψεις ή φιλοδοξίες.

    Εν αντιθέσει με τον Πάνο Σκουρλέτη και τη Ρένα Δούρου…

    Έτσι, η στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Τόσκας συζητήθηκε και εσωκομματικά την Πέμπτη με τον επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» Νίκο Κοτζιά και εκεί αποφασίστηκε πως θα πρέπει να επιμείνει στην παραίτηση του. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ο Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε χωρίς να αναγνωρίζει πως έγιναν λάθη στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άποψή του αυτή αποτυπώνεται και στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος επέμεινε ότι επιχειρησιακά δεν υπήρξαν «μεγάλα λάθη» όπως είχε πει και στην συνέντευξη τύπου.

    Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό

    Μετά την παραίτηση Τόσκα, το χαρτοφυλάκιό του το ανέλαβε ο πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης. Ο Νίκος Τόσκας δεν αντικαταστάθηκε επί της ουσίας κι έτσι οι πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού επιβεβαιώνονται.

    Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου και στην συνέχεια να αλλάζει τα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα πριν ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ.

    Στόχος του με αυτή την κίνηση είναι να στείλει το μήνυμά του περί πλήρους ανασύστασης και επανεκκίνησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προτεραιότητα του επικοινωνιακού επιτελείου ήταν εξ αρχής να μείνει στο απυρόβλητο ο πρωθυπουργός, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον στοχοποιούν από την πρώτη στιγμή, ζητώντας την παραίτηση του. Γι αυτό τον λόγο στο Μαξίμου ετοιμάζονται για μια σειρά από κινήσεις όπως τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αλλά και την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με στόχο να βρεθεί έξω από το κάδρο των ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρέδωσε ο Τόσκας στον Σκουρλέτη: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός



    ΣΧΟΛΙΑ