• Πολιτική

    Μητσοτάκης – Ζάεφ: Κλειδώνει το τετ-α-τετ στην Νέα Υόρκη

    • NewsRoom
    Οι νέοι στο επίκεντρο: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ (live)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ


    Μετά το κλείσιμο ραντεβού με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πιθανότατα και την πρώτη του συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

    Ιδιαίτερης σημασίας και οι τρεις συναντήσεις, όμως το τετ α τετ με τον Ζόραν Ζάεφ κλέβει την προσοχή εξαιτίας της στάσης της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών για την Συμφωνία: «Είχαμε πει ότι αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον».

    «Μίλησα εκτενώς για το όραμά μου για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, για το πώς μπορεί να γίνει αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας και των Βαλκανίων συνολικά. Μίλησα για την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας, αυτό το οποίο αποκαλώ αυθεντική, πραγματική Μακεδονία και να κερδίσουμε παγκόσμια το παιχνίδι της επικοινωνίας.

    «Για να το πω πολύ απλά» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «όταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας, την πραγματική Μακεδονία, την αυθεντική Μακεδονία. Αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζεται από τη Συμφωνία. Έχει να κάνει με εμάς, με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την Ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

    Την ίδια στιγμή, πολύ κοντά στο να «κλειδώσει» βρίσκεται και το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.



    ΣΧΟΛΙΑ