• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία – Το νομοσχέδιο απαντά σε διαχρονικά προβλήματα

    • NewsRoom
    Ελληνογαλλική συμφωνία: Σήμερα η κύρωση από την Βουλή - Το μεσημέρι η ομιλία Μητσοτάκη

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα της Βουλής (ΑΠΕ)


    Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων και καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή σε αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

    Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

    1. διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους με ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, την οποία θα καθορίζουν τα ίδια τα τμήματα,
    2. οδηγούν τους ενδιαφερόμενους εκεί που πραγματικά επιθυμούν και όχι κάπου τυχαία
    3. οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με πρόσθετο περιθώριο 2 ή 3 ετών, προβλέποντας και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και όσους έχουν προβλήματα υγείας
    4. οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια

    Το νομοσχέδιο, σημείωσε, αλλάζει ένα ανορθολογικό καθεστώς που ανακυκλώνει την καθήλωση.

    Θα δώσουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους καθηγητές και τους φοιτητές, είπε και σημείωσε:

    «Όλα αυτά δεν προέκυψαν ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Είναι αντίδραση σε ένα αναχρονιστικό καθεστώς. Σήμερα 8 στους 10 εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Την ίδια ώρα, αποφοιτούν ολοένα και λιγότεροι. Οι ετήσιοι πτυχιούχοι είναι μόλις 9%. Τρεις στους δέκα είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε παίρνουν άλλο δρόμο στη ζωή τους».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι πολλοί φοιτητές που καταφέρνουν να αποφοιτήσουν, δεν ευτυχούν. «Το 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους. Την ίδια στιγμή το 36% των επιχειρήσεων λέει ότι ζητά, αλλά δεν βρίσκει στελέχη που θέλει. Σημαίνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία της ζήτησης με την προσφορά».

    «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν και να κατευθύνονται αναλόγως. Και οι συνθήκες να ευνοούν την έρευνα και τον ακαδημαϊκό διάλογο.
    Τον Αύγουστο του 2019 έλεγα ότι η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες. Στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών» σημείωσε.

    «Πίσω στους φυσικούς κατόχους»

    Απευθύνοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναμετρώνται δύο αντίθετες αντιλήψεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

    «Εμείς θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές. Να μην είναι νησίδα αδράνειας των κανόνων της πολιτείας και επιβολής της βούλησης αυταρχικών μειοψηφιών» είπε και συνέχισε:

    «Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα».

    Για την βάση εισαγωγής είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει. Με ελάχιστο όριο το 8,5 δίνουμε ένα όριο ποιότητας. Αποτελούσε κεντρική προεκλογική μας δέσμευση και το κάνουμε σήμερα πράξη».

    Σημείωσε ακόμη πως «δεν είναι λογικό να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο, επειδή απλά το συμπλήρωσε τελευταία επιλογή στο μηχανογραφικό.
    Όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο, πρέπει και κάποια στιγμή να το τελειώνει. Αλλιώς το πανεπιστήμιο γίνεται ένας προθάλαμος ανεργίας».

    Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

    «Η δεύτερη τομή του νομοσχεδίου δρομολογεί την επαναφορά της ομαλότητας και της ελευθερίας στους χώρους της τριτοβάθμιας. Αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε:

    «Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση. Γιατί αν και τώρα η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να επεμβαίνει, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη και έναν ειδικό συμβουλευτικό σώμα.

    Προβλέπεται, επίσης, η ελεγχόμενη είσοδος στα ανώτατα ιδρύματα. Οι αίθουσες των φοιτητών δεν θα είναι πλέον γιάφκες περιθωριακών. Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία».

    «Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»

    Αναφερόμενος στην στάση των πρυτάνεων ο πρωθυπουργός είπε: «Διαφωνούνε λένε οι πρυτάνεις και ο κόσμος των πανεπιστημίων. Δεν ισχύει. Είχαμε αποφάσεις συγκλήτων, δηλώσεις ακαδημαϊκών και φοιτητών. Όλοι συμφωνούν για την βάση εισαγωγής. Και όσοι διαφωνούν με το ειδικό σώμα για την ασφάλεια, δεν έχουν να προτείνουν κάτι άλλο».

    Και συμπλήρωσε: «Πουθενά στον κόσμο όμως δεν έχουμε εικόνες σαν του δικού μας πανεπιστημίου, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται και κυρίως ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην πατρίδα, δυστυχώς, σε αυτή την έκταση» είπε.

    Πρόσθεσε ότι η δήθεν απειλή για τα προσωπικά δεδομένα από τις κάμερες, δεν ισχύει. «Οι κάμερες θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που εγκρίνει και η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή» είπε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, είναι μια κίνηση που αφυπνίζει και ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί παντού και για όλους.

    «Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» είπε και συμπλήρωσε:

    «Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν. Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα. Διαλέξτε ρόλους. Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην τακτική των κραυγών αλλά και της σιωπής. Κραυγές κατά του εξορθολογισμού των σπουδών και ενός ανύπαρκτου αυταρχισμού και σιωπή για τα απαξιωμένα μαθήματα, τους αιώνιους φοιτητές, την ωμή βία και την παραβατικότητα».

    Δευτερολογία Μητσοτάκη

    Απαντώντας στην κριτική Τσίπρα ότι με το όριο εισαγωγής θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων 24.000 παιδιά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Από που προκύπτει αυτό; Εκτός αν με την εκπαίδευση που λάβατε στο Πολυτεχνείο αποκτήσατε μαντικές ικανότητες».

    Για την τοποθέτηση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είπατε ανοικτά ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας και ανομίας. Αναρωτιέμαι αν αυτά τα συμμερίζονται και τα στελέχη του κόμματός σας. Δέχομαι ότι δεν είναι μια μεταμφίεσή σας αλλά δεν ξέρω πόσο απηχεί τις απόψεις των συνιστωσών σας» ενώ πρόσθεσε ότι η βία έχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική Τσίπρα για την ΕΡΤ λέγοντας: «Ο τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είναι υπεύθυνος του κομματικού ομίλου ενημέρωσης. Εσείς μιλάτε; Ποιον κοροϊδεύετε; Εσείς που είχατε την ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και του Καψώχα, δεν έχετε δικαίωμα στην κριτική.

    Αναφερόμενος στην βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ποιες πρέπει να είναι οι υποχρεώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια; Η ελάχιστη είναι να μην περιφρονεί τη διαδικασία. Γιατί αυτό είναι να δίνει κάποιος λευκό κόλλα. Αν θέλει κάποιος να απολαμβάνει τα προνόμια της δωρεάν εκπαίδευσης θα πρέπει να μπορεί και να ανταποκριθεί».

    «Βάζουμε τάξη στο χάος που εσείς δημιουργήσατε και συντηρήσατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Η ανάρτηση στο Facebook

    Λίγο πριν από την ομιλία του έκανε ανάρτηση στο Facebook λέγοντας: «Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, δεν χωράει η βία. Δεν χωράει ο εκφοβισμός» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

     

     

    Διαβάστε ακόμη:

    Βουλή: Με ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών κορυφώνεται η κόντρα για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

    Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς – Η αυτοκριτική για την Ικαρία

    Opinion Poll: Με 17,3% προηγείται η ΝΔ στην Αττική – Οι δημοφιλέστεροι «γαλάζιοι» βουλευτές



    ΣΧΟΛΙΑ