• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Θέλουμε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης Θέλουμε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, που γίνεται σε αίθουσα του “Ελληνικού Κόσμου”, Τρίτη 29 Ιουνίου.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Οι συνθήκες είναι έτοιμες προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα άλμα προόδου, σε μια ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

    Κατά την συζήτησή του με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για το νέο ισχυρό αναπτυξιακό άλμα, καθώς αφήνουμε πίσω μας την παγκόσμια περιπέτεια της Covid-19.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μας και θα θέσουν τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη. Τόνισε δε πως η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα διδάγματα της πανδημίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, με τη βοήθεια και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορέσει να γιατρευτεί ο «μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας», που δεν είναι άλλος από το «χάσμα επενδύσεων που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη», όπως ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια ανάπτυξη που θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή Επανάσταση και την προσαρμογή σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ θα περιορίζει τις ανισότητες.

    «Έχοντας αφομοιώσει διδάγματα από το εξωτερικό αλλά και τα δικά μας διδάγματα ξέρουμε πολύ καλά ποια θα πρέπει να είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί αυτή η καινούργια αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε.

     Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη της στήριξης της πραγματικής οικονομίας, την ώρα που επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει από το πλαίσιο της επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σίγουρα θα λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την Πανδημία», ανέφερε.

    Αναφέρθηκε επίσης στο στην μεγάλη πρόκληση που αφορά το τραπεζικό σύστημα, αλλά και αυτή της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. «Σήμερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι λιγότερο οξύ από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης  αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία για ένα οικοσύστημα καινοτομίας «που έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό πού είναι σήμερα σε επίπεδο αριθμών», το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια και ένα  πλαίσιο κινήτρων από την πλευρά του Κράτους που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

    Καινοτομία

    Μιλώντας για την καινοτομία, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του με τρεις παρατηρήσεις: Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι μέσα στην κρίση ξεκίνησε και αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας, «το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά σήμερα, ώστε να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εσείς περιγράψατε σε επίπεδο αριθμών», όπως είπε στον πρόεδρο του ΣΕΒ. Προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά του και μίλησε για μια μαγιά ανθρώπων που βλέπουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ως ένα τρόπο δράσης, διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

    Δεύτερη παρατήρηση του πρωθυπουργού, ήταν ότι είναι σημαντικό να στηρίξουμε την καινοτομία σε επίπεδο οργανωμένων επιχειρήσεων. «Η καινοτομία δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος επιβίωσης», τόνισε.

    Είπε ακόμη ως τρίτη παρατήρηση ότι δεν καινοτομούν μόνο επιχειρήσεις. Καινοτομεί και το κράτος – δεν μιλάμε μόνο για έξυπνη επιχειρηματικότητα αλλά και για έξυπνο κράτος. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στο χώρο της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ. Είπε ακόμη, ότι η καινοτομία είναι και θέμα γνώσεων και θέμα δεξιοτήτων, αλλά κάτι πρέπει να βλέπουν οι επιχειρήσεις όπως η Pfizer που αποφασίζουν να επενδύσουν εδώ.

    Δεξιότητες

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ασυνέχεια μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και της προσφοράς των γνώσεων – δεξιοτήτων, που όπως είπε όμως, δεν είναι φαινόμενο ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

    Ανέφερε πως πάνω από 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν ακριβώς σε μια διαδικασία σύνδεσης, αλλά και πως η μεγάλη πρόκληση αφορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μίλησε για την ανάπτυξη των soft skills και την ξεχωριστή σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης για επαγγελματική αποκατάσταση, κάτι που είναι στο επίκεντρο και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθείται.

    «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, η οποία δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με ένα πτυχίο» είπε χαρακτηριστικά, καθώς και ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τους φοιτητές της τεχνικής εκπαίδευσης ως παιδιά ενός κατώτερου θεού».

    Πράσινη μετάβαση και πράσινη ανάπτυξη

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους για μείωση των εκπομπών έως το 2030 και τον στόχο του 2050, που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο κρίσιμο θέμα των τιμών στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πρόκληση αυτή θα συνδυαστεί και με την καινοτομία και θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο θα είναι συνδεδεμένες οι αγορές μας.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του να εξασφαλιστούν ανταγωνιστικές τιμές από την πλευρά της βιομηχανίας, αλλά και ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν επίσης πρόσβαση. Είπε πως αναμένουμε στις 15 Ιουλίου τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

    Ψηφιακή επανάσταση

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μες στην πανδημία διαπιστώσαμε ότι και μικρές επιχειρήσεις έκαναν μεγάλα βήματα και υπογράμμισε πως η μεγάλη πρόκληση αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους. Υπογράμμισε πως η καλή προετοιμασία και το καλό σχέδιο υλοποίησης είναι τα κλειδιά για μια καλή πορεία και ανέφερε πως «τουλάχιστον δύο χρόνια πριν γίνουμε κυβέρνηση δουλεύαμε σε αυτή τη διαδικασία κι έτσι μπορέσαμε γρήγορα, δημιουργώντας ένα οριζόντιο υπουργείο για την ψηφιακή διακυβέρνηση, να τα καταφέρουμε».

    «Δεν έχουμε πρόθεση να αφήσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα να πάει χαμένη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Επειδή ξέρουμε πώς να το κάνουμε, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο άλμα», είπε συμπερασματικά.

    Βιομηχανία και σύγχρονη βιομηχανική πολιτική

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αλλαγές, όχι μόνο στη φορολόγηση των κερδών, αλλά και στη φορολόγηση της εργασίας και στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση των επενδύσεων. Είπε επίσης, πως το κόστος της ενέργειας είναι ένα από τα ζητήματα που σίγουρα απασχολούν, όπως και η στήριξη της καινοτομίας με ειδικά κίνητρα.

    «Μεγάλη σημασία αποδίδω στις υποδομές, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική θέση της χώρας, είτε μιλάμε για λιμάνια, είτε για σιδηροδρομικές συνδέσεις, ώστε το κράτος να έλθει και να χτίσει το δίκτυο υποδομών που η βιομηχανία χρειάζεται», επεσήμανε.
    Αναγνώρισε ακόμη, πως στη συνέχεια απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο, αλλά και ότι η εργατική νομοθεσία έχει και αυτή τη σημασία της.

    «Δημιουργούμε ένα πλαίσιο που προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής», τόνισε.

    Σχέση επιχειρήσεων και κοινωνίας

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα συμφωνία αλήθειας μεταξύ κράτους και πολιτών για την οποία είχε δεσμευθεί, και τόνισε πως υπάρχει μια μεγαλύτερη ευθύνη στην κοινωνία, που ξεπερνά την παραγωγή του κέρδους.

    «Πρέπει να αλλάξουμε όλοι μαζί», τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη «να καταδικάζονται οι επιχειρηματικές πρακτικές που δημιούργησαν αυτά τα στερεότυπα». Μίλησε για ευρύτερους στόχους και έκανε αναφορά σε αυτό που αποκαλούμε εταιρική κοινωνική ευθύνη, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία συμβατική υποχρέωση, αλλά ως μία βιωματική διαδικασία.

    «Η νέα επιχειρηματικότητα έχει άλλους κανόνες συμμετοχής των ιδίων των εργαζόμενων στην ευημερία της επιχείρησης, που έχουν να διδάξουν πολλά και παραδοσιακές επιχειρήσεις», τόνισε ακόμη. Κατέληξε δε, λέγοντας, πως «οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παράγουν πλούτο και όσο αντιλαμβάνονται ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός τους στόχος θα αλλάζει και η εικόνα στον κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης



    ΣΧΟΛΙΑ