• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου αλλά και στοχευμένες αυξήσεις

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μείωση του ΕΝΦΙΑ από του χρόνου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και την πάταξη της εγχώριας τρομοκρατίας, τονίζοντας πως εξαρθρώθηκε “ένας πολύ επικίνδυνος επιχειρησιακός βραχίονας της νεοτρομοκρατίας στη χώρας” και μίλησε για συστηματική έρευνα και δεμένη δικογραφία για τα στοιχεία της οποία θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.

    Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την αντιτρομοκρατική για την επιχείρηση και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν και πρόσθεσε “αργά αλλά σταθερά αποκαθίστανται η ασφάλεια και η τάξη στη χώρα”.

    Αναφερόμενος στην επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το πρωί της Κυριακής, είπε ότι στόχος είναι να αποδοθούν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές “και να τελειώνουμε με τις γιάφκες, τους μπαχαλάκηδες και τα εργαστήρια κατασκευής μολότοφ”.

    Kοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου

    Αναφερόμενος στο μέρισμα είπε ότι «το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε, να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Στον σχεδιασμό της τετραετίας περιλαμβάνεται και το τέλος του φόρου αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Εντός του 2020, εφόσον η οικονομία τρέξει καλά, και είμαι σίγουρος ότι θα τρέξει, θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα αξιοποίηση των αποδόσεων των ομολόγων».

    Είπε επίσης, πως θα μειωθεί και το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας ότι θα πληρώσουν ακριβότερα όσοι έχουν βίλες στη Μύκονο.

    Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το φορολογικό ν/σ είναι η αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις φόρων».

    Τόνισε πως η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣΤΕ για το ασφαλιστικό και υπογράμμισε πως το σύνολο, που θα υπάρχει από τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι σημαντικά θετικό. Είπε ακόμη ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό και δίκαιο.

    Έρευνα στις τράπεζες

    «Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες».

    «Το επόμενο 10ήμερο το σχέδιο “Ηρακλής”»

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «στη δημοσιότητα το επόμενο 10ήμερο το σχέδιο “Ηρακλής”, για τα κόκκινα δάνεια».

    «Αρχές του 2020 τα έργα στο Ελληνικό»

    «Από τις αρχές του 2020 περιμένουμε από την εταιρεία να ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μιλώντας για τις σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα, μετά και το πρόσφατο ταξίδι του, ο πρωθυπουργός ανέφερε «η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για προστασία γεωγραφικών προσδιορισμών δίνει τεράστιες ευκαιρίες για πρόσβαση στην αγορά της Κίνας προϊόντων όπως η φέτα και το ούζο. Το μπαλάκι τώρα είναι στους παραγωγούς.

    Όσον αφορά στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι “το σύστημα σφίγγει” καθώς όσοι δικαιούνται άσυλο, θα το παίρνουν και όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν. Είπε ότι θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σημειώνοντας ότι θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.

    “Δεν διαπραγματευόμαστε με τσαμπουκάδες”, είπε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό και σημείωσε πως και οι Ευρωπαίοι αλλάζουν σταδιακά τις θέσεις τους για το άσυλο.

    Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια και πρέπει να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα. Θα είμαι κάθετα αυστηρός στο κράνος στο δίκυκλο και δίνω ένα μικρό κίνητρο δίνοντας μία μείωση του ΦΠΑ στα κράνη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ