• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Τα επόμενα βήματα για αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η μάχη της αυτοδυναμίας – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με τις εκλογές να μην έχουν ανακοινωθεί επισήμως αλλά τα βασικά σενάρια για το χρόνο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία να μιλούν για κάλπες είτε στις αρχές Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων), είτε στα μέσα Μάϊου (ταυτόχρονα με τις εκλογές στην Τουρκία στις 14Μαϊου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η χώρα, βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά και ξεδιπλώνει το πρόγραμμα των περιοδειών του ανά την Ελλάδα, ως το ισχυρό χαρτί της κυβερνώσας παράταξης, με πρώτο στόχο την πλειοψηφία των αναποφάσιστων, όπως και την ανάδειξη των θεμάτων όπου «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση», όπως η οικονομία.

    Γνωρίζοντας ότι στο επίπεδο αυτό θα κρίνει το αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός αναμένει και τα δημοσιονομικά στοιχεία του Φεβρουαρίου, προκειμένου, αφενός να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τις εκλογές, αφετέρου για να δώσει σαφέστερο περιεχόμενο στο οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στους πολίτες και την αγορά.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, με βάση τα επίσημα δημοσιονομικά δεδομένα που θα του επιδώσει το οικονομικό επιτελείο, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή των πρώτων εκλογών, ταυτοχρόνως με νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία, πιθανότατα θα ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ. Βασιζόμενα στην ελευθερία κινήσεων που του δίνουν τα αναμενόμενα πρόσθετα έσοδα του προϋπολογισμού. Και πάντα στη λογική του «δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, μόνο οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος».

    Με το μήνυμα να είναι σαφές και ως προς την πολιτική αστάθεια: Αν από τις εκλογές προέλθει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από αυτό της ΝΔ, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.

    Στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας -ενόψει των αντίστοιχων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τα πεδία δηλαδή όπου η δημοσκοπική υπεροχή του κ. Μητσοτάκη είναι πρόδηλη- ο Πρωθυπουργός, μαζί με την εκτίμηση ότι «έχουμε δει τα χειρότερα στην αύξηση των τιμών στο ράφι» και την ομολογία πως και για τον ίδιο-όπως και για τους πολίτες- το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, εξήγγειλε νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο στην πράξη προδιαγράφει αυξήσεις σε υπαλλήλους μετά από 12 χρόνια, όπως θα συμβεί και στο επίπεδο των συντάξεων. Αφήνοντας παράλληλα «ανοιχτό παράθυρο» και για μόνιμες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και έμμεσων φόρων, σε αντιδιαστολή με τις προσωρινές, όπως η μείωση του ΦΠΑ που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία αντιτίθεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι και μείωση στα δημόσια έσοδα θα προκαλέσει και δεν θα «περάσει» στους καταναλωτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και για έκτακτο δώρο-επιταγή ακρίβειας το Πάσχα, έως και 300 ευρώ, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατώτατο μισθό σημαντικά αυξημένο στο ύψος των συντάξεων, ενώ μια ενδεχόμενη επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αποκλείεται αλλά θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα του επόμενου διαστήματος.

    Το βέβαιον είναι ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και η περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψής και του ΕΣΠΑ, με κονδύλια τα οποία μπορεί να ανέλθουν και στα 36 δις ευρώ.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην Κυβέρνηση και στην προσέγγιση των νέων και στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιτίθεται ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα και τα σχετικά «how σποτάκια» του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε χθες όταν σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο Προέδρος της ΝΔ αποδόμησε τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο στη γλώσσα των νέων.

    «Κάποιοι αντί για λύσεις, προτείνουν σποτάκια how to χωρίς να έχουν το know how, με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί trendy, αλλά τελικά κινδυνεύει να γίνει cringy, όπως λένε και τα παιδιά μου», είπε χαρακτηριστικά.

    Η «μάχη της Κρήτης»

    Αύριο και μεθαύριο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο πρότυπο των επισκέψεων του σε Αχαΐα και Θράκη κατά την περιοδεία του στη Μεγαλόνησο, ο Προέδρος της ΝΔ θα συνοδεύεται από υπουργικό κλιμάκιο, ενώ αναμένεται ότι θα παραχωρήσει και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, με στόχο να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ, ως το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος και ως ο καταλληλότερος να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, αλλά και προκειμένου να αποδείξει ότι το έργο που έγινε την τετραετία της διακυβέρνησής του είναι πολλαπλάσιο και πιο επωφελές για τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία απ’ ότι αυτό της αντίστοιχης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Η επίσκεψη αυτή κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η «μάχη της Κρήτης» θα είναι μια από αυτές που, σε μεγάλο βαθμό, θα κρίνουν και τη μάχη της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται ότι  στις εκλογές του 2019, σε αντίθεση με τα ποσοστά πανελλαδικώς, και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης είχαν περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αυξημένα ποσοστά της ΝΔ.

    Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος σε τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες (Χανιά, Λασίθι, Ρέθυμνο), γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα αποτελέσει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική παράδοση της Κρήτης, αλλά θα εκπέμψει και μηνύματα για τη γαλάζια κυριαρχία πανελλαδικώς.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «κόντρα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη να παρουσιάζει εμφανώς μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που σημειώνει στο σύνολο της επικράτειας. Η μοναδική περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατάει δυνάμεις είναι το Ηράκλειο, το οποίο είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανάλογη εικόνα και στο Λασίθι, τόπο καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη, όπου το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει τη δεύτερη θέση, ρίχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη.

    Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού βρίσκεται επίσκεψη στο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα Άγιος Νικόλαος- Νεάπολη και στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και την Πέμπτη το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ όλης της Κρήτης.

    Τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συνοδεύουν η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Καραγιάννης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: «Η παγίδα της απλής αναλογικής να γίνει εφαλτήριο νίκης»

    Μητσοτάκης: Τα χειρότερα στις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει – Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024 και αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ