• Πολιτική

    Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη: Πίσω από τα φώτα μιας διαφορετικής ομιλίας


    Μέσα στην αίθουσα του Βελλίδειου, που οποιοδήποτε άλλη χρονιά τέτοια μέρα έσφυζε από κόσμο, λουζόταν από τα φώτα και πνιγόταν από την ζέστη του Σεπτεμβρίου, φέτος οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα ήταν πολύ χαμηλότεροι, συνειδητή αισθητική επιλογή για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, που συνάδει με την συγκυρία ότι ο πλανήτης μαστίζεται από την φονική πανδημία και από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

    Με μια ιδιαίτερα προσεκτική ομιλία, χωρίς διάθεση για αντιπαραθέσεις και οξύνσεις σε κανένα μέτωπο, εσωτερικό και εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το σύνθημα φέτος είναι «αυτοπεποίθηση στην υγεία και την οικονομία, αυτοπεποίθηση και στην άμυνα». Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της, με στόχο να άρει την αβεβαιότητα στην κοινωνία, «να περάσουμε στην σιγουριά», όπως είπε κλείνοντας.

     

    Γι’ αυτό είμαι εδώ, για τα δύσκολα, είπε ξεκινώντας ενώπιον του ολιγοπληθούς ακροατηρίου του, από το οποίο απουσίαζαν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές, σίγουρα σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από την περσινή πανηγυρική πρώτη πρωθυπουργική ομιλία του.

    Η Τουρκία

    Χαμηλοί οι τόνοι και απέναντι στην Τουρκία. Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν περιελάμβανε κάποιο μήνυμα προς τον Ερντογάν και την περί αυτόν ηγεσία, παρά μόνον την πάγια θέση που έχει εκφράσει πολλάκις εντός και εκτός Ελλάδας: Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων. Το βλέμμα εξάλλου βρίσκεται στην στάση που θα κρατήσει η Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε όσα ήταν απαραίτητα, για να προχωρήσει στην ανακοίνωση των έξι εμβληματικών αποφάσεων για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων: ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας – οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η Ελλάδα συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο.

    Γιατί η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

    Και τόνισε ότι «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

    «Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία» προσέθεσε και έκανε αναφορά  στους «πολλούς και δυνατούς συμμάχους» της Ελλάδας.

    Ενδεχομένως περισσότερα θα ακουστούν στις απαντήσεις που θα δώσει αύριο το μεσημέρι, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

    Το γενικό πνεύμα της ομιλίας αποδίδει ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η εξής αναφορά του: Λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος σχεδιασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα.

    Το είπε εξάλλου και ο ίδιος, ότι η ομιλία του θα είναι διαφορετική, όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες, προϊδεάζοντας ίσως και για την στάση του απαντώντας στις ερωτήσεις που θα δεχθεί στην αυριανή συνέντευξη Τύπου.



    ΣΧΟΛΙΑ