• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει δίπλα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει δίπλα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στα 780 ευρώ ορίζεται ο νέος κατώτατος μισθός, αυξημένος κατά 9,5% όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στη μέγιστη δυνατή αύξηση του κατώτατου μισθού προχωράει η κυβέρνηση για περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα αμείβονται με 780 ευρώ από 713 ευρώ  από  την 1η Απριλίου 2023.

    Έτσι ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 9,5% σημειώνοντας αύξηση κατά 67 ευρώ το μήνα και 938 ευρώ το χρόνο.

    Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.

    Πέρα από τον κατώτατο, θετική επίδραση θα υπάρξει και σε όσους είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών στον ίδιο εργοδότη ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογη αναπροσαρμογή των 3ετιών τους.

    Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι με κατοχυρωμένη προϋπηρεσία 9 ετών και άνω θα δουν τον μισθό τους να αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ,  «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

    «Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο Υπουργός Εργασίας», πρόσθεσε.

    «Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Μάλιστα, επεσήμανε ότι γνωρίζει πως η αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά προσφέρει σημαντική ανακούφιση.

    «Η νέα αύτη αύξηση προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που θέλω να θυμίσω ότι στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε.

    «Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιχείρηση εκπροσώπησης του αιτήματος των πολιτών για αλλαγή του κράτους και συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ

    Νίκος Δένδιας: Εγκαινίασε την επίσημη εκστρατεία για την ελληνική υποψηφιότητα στο ΣΑ του ΟΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ