• Πολιτική

    Μητσοτάκης σε Ρούτε : Θέμα αρχής η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης σε Ρούτε : Θέμα αρχής η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

    Μαρκ Ρούτε – Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για συχνή διολίσθηση της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική, η οποία προσβάλει την ιστορία, τη γεωγραφία και την κοινή λογική, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Για εμάς είναι θέμα αρχής ο διάλογος με κάθε γείτονα και παραδείγματα της διπλωματίας προόδου είναι οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ και η δέσμευση με την Αλβανία σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνίας να πάμε από κοινού στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», υπογράμμισε.

    «Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας. Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Πανδημία: 4 άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι δύο χώρες συμφωνούν σε 4 άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας

    – Οι κοινωνίες και οι οικονομίες να μην κλείσουν

    – Να γίνονται πολλά τεστ και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

    -Ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας

    -Γενικός εμβολιασμός και τρίτη δόση, που αποτελεί και την μόνη λύση για την τελική υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης

    Ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό

    Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως μία ευρωπαϊκή πρόκληση με βασικό γνώμονα τον ανθρωπισμό αλλά και την ασφάλεια. Όπως είπε, προτεραιότητα είναι η προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και η διάσωση των κατατρεγμένων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς επαναλαμβάνεται στη Λευκορωσία το σκηνικό του Έβρου και παρατηρείται μια εργαλειοποίηση των προσφύγων από αυταρχικά καθεστώτα.

    Ρούτε: Τα σύνορα της Ελλάδος είναι ευρωπαϊκά και θα προστατευθούν

    Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία, και δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος.

    Παράλληλα είπε ότι συζήτησαν με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό.

    Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν.

    Τόνισε  ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω.

    Τέλος έκανε γνωστό ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η ολλανδική βασιλική οικογένεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Μητσοτάκη και ξένης δημοσιογράφου – Δεν θα ανεχθώ να προσβάλλετε εμένα και τους Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ