ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού όταν αυτό αναπτυχθεί, σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της νέας συνόδου για τη διεθνή πρωτοβουλία Coronavirus Global Response, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της οργάνωσης Global Citizen.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, και ανέφερε συγκεκριμένα:
«Όταν η επιστήμη κάνει το έργο της θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό κι όχι απλώς ένα μέσο για να υπάρξει κέρδος. Το εμβόλιο πρέπει να φτάσει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να είναι προσβάσιμο σε όλους».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όταν η απειλή αφορά ολόκληρο τον κόσμο, η αντιμετώπισή της πρέπει επίσης να είναι παγκόσμια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ελλάδα, που επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα:
«Η κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Και μετά από τρεις μήνες έχουμε αναδειχθεί νικητές. Η κοινωνία και η οικονομία μας επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς τους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι η θεραπεία και το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια σύνοδο για το εμβόλιο για την Covid-19».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- έχει συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία του Coronavirus Global Response, η οποία έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία του νέου κορονοϊού, αλλά και την ανάπτυξη εμβολίου που θα διατίθεται σε όλους, σε προσιτή τιμή.
Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συγκεντρώσει 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη συμμετοχή δεκάδων χωρών, θεσμών και οργανισμών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν: «Ανησυχούμε» για τις επιθέσεις στο Ιράν – Έκκληση για κατάπαυση πυρός και επιστροφή στη διπλωματία
- Τραμπ στο ισραηλινό Channel 12: Το Ιράν δεν ήθελε πραγματικά συμφωνία – Κάθε μήνα κάνανε κακό
- Νετανιάχου: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ «δεν είναι πια εδώ»
- H ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας- Έγιναν 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.