• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Όταν είναι να γίνει ανασχηματισμός, θα το μάθετε από εμένα

    • NewsRoom


    Όλα όσα έρχονται στην επιφάνεια αποκαλύπτουν ότι το 2016 «επιχειρήθηκε μια προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι υπήρξαν ύποπτες διαδρομές που πρέπει διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη.

    Ωστόσο, τόνισε, αυτά δεν είναι καινούρια και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα, όπως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    «Πολλές φορές είχα πει προεκλογικά ότι οι περσινές εκλογές αφορούσαν όχι μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά και την πορεία της δημοκρατίας. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα ζοφερά φαινόμενα είναι η ενίσχυση των θεσμών» είπε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

    Σε ερώτηση τι στάση θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση που φτάσει η υπόθεση στην Βουλή απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση ακόμη να σας απαντήσω, ποια είναι τα δεδομένα που μπορεί να έρθουν στην Βουλή. Θα σας απαντήσω εφόσον και όταν φτάσει στην Βουλή».

    Συμπλήρωσε ότι το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το οφείλει στους πολίτες, το οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές, σημείωσε. Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας».

    Ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα απομάκρυνσης του Νίκου Παππά, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος και «θέμα αυτοκάθαρσης». Βεβαίως, πρόσθεσε, είναι θέμα που θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο ανασχηματισμός

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού λέγοντας ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση», και πρόσθεσε πως όταν είναι να γίνουν οι αλλαγές, «θα το μάθετε από εμένα».

    Επίσης, τόνισε εμφατικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας» είπε.

    Αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση της κυβέρνησης για γενικευμένο lockdown λέγοντας πως επρόκειτο για δύσκολη απόφαση: «Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση» είπε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον ανησυχεί η χαλάρωση που παρατηρείται, ωστόσο την θεωρεί φυσιολογική μετά το διάστημα της καραντίνας. Είπε, μάλιστα, ότι δεν έχει πια νόημα ο περιορισμός των έξι ατόμων σε τραπέζι και πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να καταργηθεί αυτός ο περιορισμός.

    Ερωτηθείς εάν εμμένει στην δήλωση ότι δεν θα υπάρξει ξανά γενική καραντίνα είπε: «Δεν μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο για το μέλλον, εκτίμησή μου όμως είναι ότι δεν θα πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Το κόστος είναι τόσο μεγάλο που δεν το αντέχει καμία κοινωνία».

    Συνέχισε λέγοντας πως αν έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, αλλά το συγκεκριμένο σχολείο. «Μόνο αν έχουμε ένα κύμα είναι τόσο έντονο θα πάμε σε γενική καραντίνα, αλλά δεν πιστεύω πως θα γίνει αυτό» πρόσθεσε.

    Τα ελληνοτουρκικά

    «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.

    Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

    Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

    Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.

    Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε.

    «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος.»

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε:

    -Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά.

    -Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα.

    -Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορονοϊό. Όταν συζητώ με τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

    -Για την Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.

    – Ο Ιούλιος πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν.

    – Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας.

    -Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων.

    -Άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας.

    -Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά. Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια.

    -Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν  αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι, θα το μάθετε από μένα.

    -Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα γίνουν.

    – Με ανησυχούν πολύ και η εξέλιξη του κορονοϊού και οι συνέπειες στην οικονομία και τα ελληνοτούρκικα.

    -Η προσοχή απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και αλλά μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.

    -Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα.

    – Παρά τις δυσκολίες είμαστε συνεπείς απέναντι στο Ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που δώσαμε.

    -Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δις.

    – Θα υποστηρίξουμε την  οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

    – Ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την Οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ