• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Επιδιώκουμε διμερή συμφωνία με την Κίνα για πιστοποιητικό εμβολιασμού

    • NewsRoom


    Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα σε διμερές επίπεδο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να διασφαλίσουμε πως οι Κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων στην προ Covid-19 περίοδο, στην Ελλάδα έφταναν ετησίως περί τις 200.000 Κινέζοι τουρίστες.

    Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και τόνισε πως η «Πρωτοβουλία 17+1» έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να συμβάλει στη λήψη τολμηρών αποφάσεων μέσω της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε την ιδέα της Ελλάδας για θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τα ταξίδια και τον τουρισμό.

    «Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και θα επιδιώξουμε να εργαστούμε σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσουμε πως οι Κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και αν μπορούν να επιδείξουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, μπορούμε να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετοι περιορισμοί» επισήμανε.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

    «Το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες», είπε.

    «Το λιμάνι του Πειραιά και η επένδυση της Cosco είναι ένα εμβληματικό έργο» σχολίασε απαντώντας ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    «Το λιμάνι έχει γίνει σημαντικός κόμβος για την ταχεία χερσαία και θαλάσσια σύνδεση Κίνας – Ευρώπης και για τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Σι, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο είναι «έτοιμο να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα και άλλες πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας» στο πλαίσιο του σχήματος 17+1.

    Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τους στόχους που έχει θέσει η Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη σταθερή δέσμευση των χωρών που προκαλούν τις μεγαλύτερες εκπομπές».

    Ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας να διοργανώσει φέτος την 6η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για την Τουριστική Συνεργασία και το 3ο Φόρουμ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Είναι απόδειξη της πρόθεσής μας να είμαστε παραγωγικό μέλος της Πρωτοβουλίας» δήλωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ