• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Διευρύνεται εκ νέου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τι δείχνουν οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων, οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Χαμόγελα αλλά μηδενικό εφησυχασμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα νέα δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία πιστοποιούν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ΝΔ έναντι της αρχικής πτώσης που προκλήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

    Η διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται εκ νέου και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποδίδουν την στροφή των πολιτών σε ψυχραιμότερες αναγνώσεις, όχι μόνο εξαιτίας των στοιχείων από τις έρευνες για τις ευθύνες το μοιραίο βράδυ και την σταδιακή ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, αλλά κυρίως λόγω των εμφανίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του σοβαρού πολιτικού λόγου που εκπέμπει στις απευθείας συναντήσεις του με τους πολίτες, όπως αυτή προ ημερών στη Γλυφάδα.

    Από τις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

    Πρώτον, η επανασυσπείρωση των οπαδών του κόμματος και των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψηφίζουν ΝΔ. Και στην κατεύθυνση αυτή, θεωρείται ότι ρόλο διαδραμάτισαν το αφήγημα με τον φράχτη στον Έβρο και την ασφάλεια των συνόρων, η ανάδειξη των κινδύνων που θα προκαλέσει μια ακυβερνησία της χώρας, οι «παλινδρομήσεις Ανδρουλάκη» για το ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός, η πολιτική παραλυσία σε ευρωπαϊκές χώρες με κυβερνήσεις συνεργασίας, το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη, καθώς και θεμάτων όπως η υποψηφιότητα Μιθριδάτη και η υπόθεση Ραγκούση, ζητήματα δηλαδή, που επαναφέρουν στο υποσυνείδητο των «δεξιών» αντανακλαστικά και διαχωριστικές γραμμές με την αριστερά, αλλά και το βασικό κριτήριο με το οποίο πηγαίνουν στην κάλπη οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, που δεν είναι άλλο από τη σταθερότητα.

    Δεύτερον, η στάση αναμονής κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι ωστόσο, δεν δείχνουν να μετακινούνται προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «εισπράττουν» δημοσκοπικά από την όποια δυσαρέσκεια.

    Και στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί η «επιχείρηση αλήθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να πειστούν οι πολίτες, κυρίως οι νέοι και οι νέες, ότι οι προοπτικές της επόμενης μέρας θα είναι καλύτερες με τον σημερινό Πρωθυπουργό στο «τιμόνι», ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και συνεπώς, οι μισθοί και τα εισοδήματα να αυξηθούν, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και προκειμένου να υλοποιηθεί η «μεταρρυθμιστική σύγκρουση» με το «βαθύ κράτος».

    Απέναντι στα δύο αυτά δεδομένα, η εκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος θα επικεντρωθεί στην έννοια των «καθαρών λύσεων» και στο βασικό ερώτημα προς τους πολίτες: «Ποιόν θέλετε για Πρωθυπουργό την επόμενη μέρα. Μητσοτάκη ή Τσίπρα;», το οποίο, ουσιαστικά, ήταν αυτό που είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει και το μείζον διακύβευμα της κάλπης προ των Τεμπών. Πολύ περισσότερο που οι πολίτες, παρά την κοινωνική κατακραυγή για τα όσα συνέβησαν, φαίνεται, όπως εκτιμάται, ότι θα ψηφίσουν με τα προ Τεμπών κριτήρια, ενώ δεν μοιάζουν να θέλγονται από κάποια «εναλλακτική» πολιτική πρόταση και αφηγήματα όπως αυτό της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

    Κι αυτό διότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πεπεισμένοι ότι εξακολουθεί να υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, του Αλέξη Τσίπρα, και, ταυτόχρονα, δι’ αυτού του τρόπου, «περνάει» καλύτερα στους πολίτες και ο στόχος της αυτοδυναμίας, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί το πρόταγμα της ΝΔ.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν με ικανοποίηση και ευρήματα όπως το 38% των ερωτηθέντων (ποσοστό αυτοδυναμίας) οι οποίοι τάσσονται είτε υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ, είτε κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ . Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που ο τόπος οδηγηθεί σε δεύτερη κάλπη, τελικώς θα επικρατήσουν «αυτοδύναμες λογικές». Σημειώνουν δε, ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούν το 30%.

    Επίσης, από τα ποιοτικά δεδομένα των ερευνών της κοινής γνώμης στο κυβερνητικό επιτελείο αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως καλύτερος για Πρωθυπουργός από τους μισούς (49%) πολίτες οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως «κεντρώοι» και από το 77% αυτών που δηλώνουν «κεντροδεξιοί» (εκτός φυσικά από τους «δεξιούς»).

    Σημαντικό κρίνεται και το στοιχείο της παράστασης νίκης (ποιος δηλαδή πιστεύουν οι πολίτες ότι θα είναι ο νικητής, ανεξαρτήτως από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι), στο οποίο η ΝΔ λαμβάνει το 52% (και μάλιστα, καταγράφεται μια αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση της Pulse) έναντι του 28% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μετά από τη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (στην οποία προκύπτει ότι ανοίγει εκ νέου η ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην πρόθεση ψήφου, καθώς διαμορφώνεται σε 5,2% από 4,6% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη), ήρθε χθες αυτή της Pulse για τον ΣΚΑΪ που αποτύπωσε μια διαφορά πέντε μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (31% ΝΔ, 26% ΣΥΡΙΖΑ, 10% ΠΑΣΟΚ). Με τη διαφορά να ανέρχεται στις 5,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων.

    Ο Πρωθυπουργός σήμερα θα περιοδεύσει στα Ιωάννινα, όπου αναμένεται να κάνει νέες ανακοινώσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, θα ακολουθήσει μια ακόμα επίσκεψη σε γειτονιά της Αττικής και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στην πρώτη περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, εκτός από τη Δυτική Αθήνα και τον Έβρο.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσκόπηση PULSE: Στις 4,5 μονάδες αυξάνει το προβάδισμά της η ΝΔ

    ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη η παρέμβαση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τις εξαγωγές Predator

    Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα το 2023, εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση από τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ