Πολιτική

Μιχ. Καλογήρου: «Δεν αποφυλακίζονται οι ισοβίτες της 17Ν με το νέο Ποινικό Κώδικα»

  • Ρεγγίνα Σπυράτου

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου


Δεν ανοίγει την πόρτα της φυλακής στους πολυισοβίτες της 17Ν ο νέος Ποινικός Κώδικας, υποστηρίζει σε δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα με απόψεις δικαστικών λειτουργών (ότι από αύριο κιόλας ο αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και οι 3 εναπομείναντες κρατούμενοι της τρομοκρατικής οργάνωσης θα μπορούν να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους), ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρει ότι ο νέος Κώδικας θέτει ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση τους.

Αναλυτικά ο κ.Καλογήρου υποστηρίζει στη δήλωσή του:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.»ΣΧΟΛΙΑ