• Πολιτική

    Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από Τσακαλώτο: Καλός ο αρχηγός, αλλά χωρίς ομάδα γίνεται ευάλωτος

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Δεν κλείνει η συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την φυσιογνωμία του κόμματος.

    Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα libre.gr, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στα περί μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υποτιμώ την συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος. Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος».

    Ερωτηθείς πώς συμβαδίζει ένα μη «αρχηγικό κόμμα» με την άποψη του για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Mε την παραδοχή ότι τον Αλέξη θα τον διαδεχθεί, κάποια στιγμή, κάποιος άλλος ή κάποια άλλη από τη νεότερη γενιά αναιρεί την έννοια του αρχηγικού κόμματος, αφού οι διαδοχές γίνονται στην επικράτεια του κόμματος, τα μέλη επιλέγουν την ηγεσία, οι ψηφοφόροι, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίνουν ή αποδοκιμάζουν τις επιλογές στην εκλογική διαδικασία».

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών». Και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών».

    Περιγράφοντας, τέλος, τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πως «για εμένα η ουσία είναι να αποδομήσουμε το νεοφιλελευθερισμό και να αλλάξουμε την ατζέντα. Να μιλήσουμε για τον δημόσιο τομέα ο οποίος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, για το περιβάλλον, για την κοινωνική δικαιοσύνη», προσθέτοντας με νόημα πως «οφείλουμε βέβαια παράλληλα να θωρακίζουμε τη χώρα από τη δυνατότητα μελλοντικής διαφθοράς και βέβαια να αντιμετωπίζουμε σκάνδαλα εκεί που υπάρχουν και να τα στέλνουμε στην δικαιοσύνη».



    ΣΧΟΛΙΑ