• Πολιτική

    Metron Analysis: Ποιες επαγγελματικές κατηγορίες στηρίζουν ΝΔ και ποιες ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Μόνο στους φοιτητές και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτη προτίμηση, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν τη ΝΔ.

    Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη προτίμηση των ανέργων αλλά και των νοικοκυρών, οι οποίες πάντως -άγνωστο αν είναι σε… απόγνωση- παραμένουν ένα από τα… κάστρα του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 28,1% να δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο και σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, η ΝΔ συγκεντρώνει την πλειοψηφία με ποσοστό 30,9%.

    Ειδικό ενδιαφέρον έχει το εύρημα που δείχνει γεωργούς και αγρότες να επιλέγουν ως πρώτη προτεραιότητα το κόμμα της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «το Βήμα».

    Ποσοστό 37,2% συγκεντρώνει η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφοντας πολύ μεγάλη διαφορά άνω των 12 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ φαίνεται να μπαίνουν στην επόμενη Βουλή.

    Πολύ κοντά στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βσίλη Λεβέντη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ακόμη ένας δεξιός σχηματισμός που κόβει από τη ΝΔ.

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαμηλά στον πίνακα της δημοφιλίας ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται πίσω από Βασίλη Λεβέντη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Πλειοψηφία είναι οι αρνητικές γνώμες και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με 53% των ερωτηθέντων να τον αποδοκιμάζουν, έναντι 43% που δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον πρώτο πολίτη της χώρας.

    «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 72% των ερωτηθέντων έναντι ποσοστού 24% που στέκεται θετικά στο περιεχόμενο της συμφωνίας με την οποία η γειτονική χώρα μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία.

    Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρείται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων όσο και η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων.

    Το 60% των ερωτηθέντων από την Metron Analysis επισημαίνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ (24%) και αρκετά (ποσοστό 36%) για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαϊου. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το 44% των συμμετεχόντων στο γκάλοπ τονίζουν ότι το καλύτερο για την χώρα είναι να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, αν και το 60% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία.

    Οι συμμετέχοντες στο τηλεφωνικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου εκφράζουν την άποψη ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα χειροτερέψει και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ερώ μετο συντριπτικό 81% έναντι ενός ποσοστού 16% που θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έλυνε τα προβλήματά μας.

    Οι Έλληνες έχουν θέση και για το ζήτημα του Brexit, με ένα σημαντικό ποσοστό 59% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

    Δείτε ολόκληρη την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «το Βήμα» εδώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η υπόθεση Novartis δεν πουλάει. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Εκβιαζόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας, στηρίζεται στις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ