• Πολιτική

    Αποζημιώσεις-εξπρές στους πυρόπληκτους: Το Υπουργικό δίνει το πράσινο φως

    • Νένα Σώκου

    Από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Πρώτο ζητούμενο είναι οι λύσεις, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για διαδικασίες εξπρές χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους πολίτες που είδαν τα σπίτια να χάνονται στις φλόγες των καταστροφικών πυρκαγιών που καίνε στην χώρα εδώ κι μια εβδομάδα.

    Έτσι σήμερα συνεδριάζει στις 3 μμ το υπουργικό συμβούλιο που θα λάβει τις αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

    Τα μέτρα τέθηκαν επί τάπητος και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Κατά την χθεσινή δήλωση, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πόσο ύψους 500 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη, ενώ προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια.

    Επιπλέον, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», όπως είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» ανοίγοντας την συζήτηση για την απόδοση ευθυνών στο ανώτατο επίπεδο.

    Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά: «όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα».

    500 εκατομμύρια για Αττική και Εύβοια

    Όπως είπε, ήδη έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικοί όροι για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική, ενώ εγκρίθηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές.

    «Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις» τόνισε.

    Αναφορικά με την διαδικασία είσπραξης της αποζημίωσης είπε: «Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυρόπληκτοι, με μια υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό ή λογιστή θα μπορούν να πάρουν άμεσα αποζημίωση με την μορφή της προκαταβολής.

    Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες, τότε θα γίνει ο σχετικός έλεγχος και η τυχόν η αποπληρωμή της ενίσχυσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σήμερα εξειδικεύονται μέτρα και παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ πρώτος συγγνώμη – Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. για πληγείσες περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ