• Πολιτική

    Μετά την πανωλεθρία: Χωρίς αυτοκριτική και αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

    • NewsRoom


    Την απάντηση στην βαριά ήττα της Κυριακής αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές που ζητούν να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, ωστόσο η χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην διευρυμένη σύσκεψη είχε ελάχιστη δόση αυτοκριτικής.

    Στον δημόσιο λόγο τους, τις τελευταίες 24 ώρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η ήττα έχει αιτίες, που πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν, γι’ αυτό και επιμένουν ακόμη στα ίδια αφηγήματα περί μάχης για τους πολλούς, ενάντια στις ελίτ. Φαίνεται να μην μπορούν να αντιληφθούν την φθορά που προξένησαν στο κόμμα συμπεριφορές αλαζονικές που καμία σχέση δεν έχουν με το ύφος και το ήθος της Αριστεράς.

    Στην χθεσινή τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ελάχιστα είπε σχετικά, παρά μόνο κάποιες αόριστες αναφορές ότι έγιναν λάθη και ότι το μήνυμα των εκλογών ελήφθη.

    Υπό αυτές τις συνθήκες και με εμφανή αδυναμία να ξεπεραστεί άμεσα το σοκ της ήττας, ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πάλι σε εκλογές χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε και πάλι να δώσει τον ίδιο διλληματικό χαρακτήρα στις εθνικές εκλογές, αυτόν της Αριστεράς – Δεξιάς.

    Κάτι που -όπως φάνηκε- κρίθηκε εξαιρετικά ανεπαρκές στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

    Και αν ισχυριστεί κανείς ότι η ώρα της αυτοκριτικής μπορεί να έρθει μετά την εθνική κάλπη και όταν θα έχουν τελειώσει όλες οι μάχες, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή φαίνεται να πηγαίνει σε εκλογές υπό την επήρεια μεγάλου σοκ και έχοντας χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Ταυτόχρονα, η παράσταση νίκης λειτουργεί πολύ δυναμικά υπέρ της ΝΔ, κάτι που μπορεί να φέρει μεγαλύτερη απο-συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω απογοήτευσης. Και αυτή ήταν κυρίως η στόχευση της χθεσινής ομιλίας Τσίπρα, ο οποίος πολλές φορές χρησιμοποίησε φράσεις του τύπου «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό» ή «καλύτερη είναι η μάχη που χάνεται παρά αυτή που δεν δίνεται».

    Σε μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ δύο είναι οι στόχοι για τις εθνικές εκλογές: να κερδίσει ψήφους από τη δεξαμενή των μικρότερων κομμάτων, που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο, θέτοντας το διακύβευμα να μην έρθει ή να μην κυριαρχήσει η δεξιά. Και δεύτερον, να περιορίσουν την αποχή, που επέλεξαν πολλοί παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της χαλαρής ψήφους στις ευρωεκλογές.

    Εκλογές στις 7 Ιουλίου;

    Ως προς την ημερομηνία των εκλογών, φαίνεται πως προκρίνεται από την κυβέρνηση η 7η Ιουλίου, και όχι η 30ή Ιουνίου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.

    Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 2 Ιουλίου.

    Έτσι, η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταφέρει κατά μία εβδομάδα αργότερα τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να διευκολύνει τις οικογένειες των υποψηφίων στις εξετάσεις.

    Πάντως, το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες.



    ΣΧΟΛΙΑ