• First Top Stories

    Μετά τη συμφωνία-φιάσκο με τον αρχιεπίσκοπο, το Μαξίμου ανοίγει πόλεμο με Μητσοτάκη

    • NewsRoom


    Κορυφώνεται ο «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της ΝΔ με αφορμή δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μυστική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε αυτή, φέρεται να κάλεσε τον αρχιεπίσκοπο -σύμφωνα με το δημοσίευμα- να μην προχωρήσει την συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, αλλά να περιμένει τον ίδιο στην πρωθυπουργία, λέγοντας: «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος».

    Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, απαντούν λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντάται συχνά με τον αρχιεπίσκοπο και πως δεν είναι δυνατόν να εικάσουν σε ποια συγκεκριμένη συνάντηση αναφέρεται το δημοσίευμα της Αυγής, συνεπώς «η συζήτηση περί διαλόγων είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου πως δεν υπήρχε ενημέρωση για τη συμφωνία».

    Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ήταν κατηγορηματική ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο».

    Ερωτηθείσα για όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κ. Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

    Επισήμανε, ακόμα, ότι «από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση, ενώ δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

    «Δεν είναι δυνατό οι φορολογούμενο να πληρώσουν και τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πολύ κρίσιμο το δημοσιονομικό κομμάτι» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Αυγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε -με δική του πρωτοβουλία- μυστική συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή ακριβώς μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

    Εκκλησιαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως η συνάντηση ήταν η αιτία που καθυστέρησαν κατά μία ημέρα οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου. Το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη να συναντήσει εσπευσμένως τον αρχιεπίσκοπο υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου και έγινε αποδεκτό. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου στην αρχιεπισκοπή.
    Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, θα βοηθήσει την Εκκλησία να επιλύσει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος. «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος» φέρεται να επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Μετά το δημοσίευμα της Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται με δριμύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό.

    » Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μέγγενη για Καμμένο η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποιεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς, θα έχουμε άσχημες εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ