• Πολιτική

    Μέρκελ: Μήνυμα στήριξης για την ένταξη Αλβανίας – Β.Μακεδονίας στην ΕΕ

    • NewsRoom


    Μήνυμα στήριξης για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς επισήμανε την ανάγκη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, καλώντας μάλιστα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μία τέτοια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

    Η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο έδωσαν από κοινού το μήνυμα για την ανάγκη  της έναρξης των ενταξιακών διαβουλεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ήτοι με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, χώρες οι οποίες… ακούγονται εδώ και καιρό για να ενταχθούν στο δυναμικό της ΕΕ.

    Από την πλευρά του, μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση και των συνομιλιών με τη Σερβία, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    «Μόνον έτσι μπορεί αν επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

    Το προηγούμενο διάστημα, τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα και τα Σκόπια, καθώς η Γαλλία κυρίως είχε διαφορετική άποψη, την οποία στήριζαν Δανία και Ολλανδία.

    Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να παραιτείται και να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ