• Πολιτική

    Μέρκελ: Αδιέξοδη η πολιτική της Τουρκίας με τους μετανάστες

    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    Η Τουρκία δεν μπορεί να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί προς τα σύνορα με την Ελλάδα ανέφερε από το Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι αδιέξοδη, ανέφερε η Μέρκελ, προσθέτοντας πάντως πως κατανοεί το βάρος που σηκώνει η Άγκυρα, φιλοξενώντας 3,6 εκ. πρόσφυγες.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη της στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Ανέφερε ωστόσο πως η λύση στο πρόβλημα είναι η συμφωνία  Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

    Σύμφωνα με την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. «Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, «όμως  τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη».

    Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες το βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά camps.

    Τέλος, η κ. Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριακου Μητσοτάκη, να επισκεφτεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ