• Πολιτική

    Μενδώνη προς Τσίπρα: 4,5 -5 χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή


    Απάντηση στα «κατηγορώ» του κ. Αλέξη Τσίπρα έδωσε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στη συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μουσεία.

    «Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που επιχειρούν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καθεστώς της βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο υπερταμείο και μετά προσπαθούν να τα μαζέψουν, αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας στο μετρό, ίδιας και σημαντικότερης αξίας από ό,τι στο σταθμό Βενιζέλου από ιδεοληψίες, αυτούς που αδιαφορούν και λένε τάχα μου δήθεν για τσιμέντωμα για τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ακρόπολη και αυτούς που υποτίθεται ότι τώρα κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, γιατί αν δεν κάνω λάθος 4,5 έως 5 χρόνια ήταν κυβέρνηση και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», τόνισε η κα. Μενδώνη σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, που αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση διαχρονικά είναι παραμελημένη»

    Επιπλέον, η κα Μενδώνη ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση διαχρονικά είναι παραμελημένη. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει η ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών. Το υπουργείο πολιτισμού από το 2021 δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε συγκροτήσει με το υπουργείο Παιδείας τις επιτροπές, οι οποίες μέχρι 31 Μαρτίου θα δώσουν το πόρισμα τους», είπε η κα. Μενδώνη σχετικά με το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το ΠΔ 85/2022.

    «Το προεδρικό διάταγμα 85 κωδικοποίησε όσα ίσχυαν και εφαρμοζόταν στην ελληνική νομοθεσία και τη δημόσια διοίκηση γύρω από το εξαιρετικά σύνθετο θέμα των προσόντων των καλλιτεχνών…. Αυτό που έγινε με το ΠΔ 85 είναι η κωδικοποίηση όσων ισχύουν για την ελληνική νομοθεσία.

    Για το θέμα της διαβάθμισης των πτυχίων θα μείνω μόνο σε αυτό το οποίο η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του ΣΥΡΙΖΑ είπε στις 30/9 του 2023 ότι για το πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων και την έως σήμερα εκκρεμότητα που επισήμανε η κυρία Ζορμπά. Επίσης, ο νόμος που προέβλεπε τις αμοιβές των καλλιτεχνών με υπουργική απόφαση βασίζεται στον νόμο 4354/20154 του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχουμε θίξει κανένα εργασιακό δικαίωμα, έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα θέατρα. Γιατί αυτό επικαλείστε, ότι δεν υπάρχουν πλέον συλλογικές συμβάσεις. Φυσικά το πρόγραμμα των εισιτηρίων συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα...», ανέφερε η υπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας: «Για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του είναι υπό δίωξη»



    ΣΧΟΛΙΑ