• Πολιτική

    Μέγαρο Μαξίμου: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πλέγμα μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Στο τραπέζι της σύσκεψης – στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας αλλά και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς – βρέθηκαν οι λεπτομέρειες γύρω από τον μηχανισμό παρέμβασης για τις τιμές και οι κινήσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα δεδομένα από τη σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναμένεται να ξετυλιχθεί σε δυο φάσεις, καθώς θα αφορά το διάστημα – «γέφυρα» του Μαΐου και την περίοδο από τον Ιούνιο και έπειτα. Ενδέχεται δε να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών

    Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την ενεργειακή κρίση αγγίζουν τα 4,33 δισ. ευρώ. Μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τη μείωση των ανατιμήσεων, το συνολικό «πακέτο» κοστολογείται περίπου στα 5 δις ευρώ.

    Το κεντρικό σενάριο για τον μηχανισμό για τις τιμές ρεύματος αφορά μια παρέμβαση στη χονδρική τιμή και επιδότηση στους παραγωγούς για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς.  Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.

    Οι ανακοινώσεις πάντως αναμένονται λογικά την επόμενη εβδομάδα, μετά και την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Άμπου Νταμπι και πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ