• Πολιτική

    Με παραγωγικούς φορείς συναντάται ο πρωθυπουργός εν όψει ΔΕΘ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Εβδομάδα… ΔΕΘ αυτή που ξεκίνησε, καθώς το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, όπου θα παρουσιάσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

    Λίγο πριν από τα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Στη συνάντηση θα μετάσχουν εκπρόσωποι  της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΕΒ και του ΣΒΕ.

    Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν τις προηγούμενες ημέρες πως ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μακριά από τη λογική της παροχολογίας, θα αναλύσει το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα, όπως και τις παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

    Ένα από τα σημεία στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει την ομιλία του είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

    Ως γνωστό, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Επίσης, προβλέπεται η χαμηλότερη φορολογία για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικοδομής. Σε αυτό περιλαμβάνονται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ανομίας. Επιπλέον θα εξαγγείλει τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν αναβάλλεται η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση στο 13%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πρώτα να έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος και έπειτα να προχωρήσουν στην εφαρμογή στου συγκεκριμένου μέτρου.



    ΣΧΟΛΙΑ