• Πολιτική

    Με δική της NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην παράταση της παρουσίας του Oruc Reis

    • NewsRoom


    Με μια νέα δική της NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην κίνηση της Τουρκίας για παράταση της παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η «αντι-Navtex» αποτελεί μια πάγια τακτική, καθώς η κίνηση της Τουρκίας είναι παράνομη αφού εκδίδεται από ναύσταθμο χωρίς αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη NAVAREA και αφορά πλοίο μη στρατιωτικό που επιθυμεί να κάνει έρευνες σε ξένη υφαλοκρηπίδα και σε περιοχή που δεν έχει οριστεί ΑΟΖ.

    Έτσι, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει πως η  τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή στην οποία τη δικαιοδοσία την έχει αυτός και πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Ο σταθμός Ηρακλείου καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX, η οποία ζητά να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα πλοία από την περιοχή προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν έρευνες χωρίς παρεμβολές από τον θόρυβο που προκαλούν.

    Το κείμενο της ελληνικής αντι-Navtex στα αγγλικά όπως εκδόθηκε από το σταθμό Ηρακλείου:

    ZCZC HA79
    271150 AUG 20
    IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20
    SOUTHEAST CRETAN SEA
    1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
    2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.
    3. CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20. NNNN



    ΣΧΟΛΙΑ