• Πολιτική

    Με «ακονισμένα τα ξίφη τους» προσήλθαν οι ηγέτες της ΕΕ στην μίνι σύνοδο για το Μεταναστευτικό – Απαισιόδοξη η Μέρκελ

    Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ


    Με διχασμένες της Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής η μίνι σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Σε αυτή συμμετέχουν οι ηγέτες 16 ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε από το Λονδίνο), με σκοπό να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, στην οποία το μεταναστευτικό αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

    Η μόνη κοινή γραμμή μεταξύ των χωρών αφορά την ανάγκη ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αντίθετα, διαφωνία υπάρχει ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που  βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται η στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εσωτερικών να έχει θέσει προθεσμία στην Άγνκελα Μέρκελ προκειμένου να προχωρήσει σε μια πιο αυστηρή γραμμή. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την άλλη, βρίσκεται η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία έχει καταστήσει σαφές με τις τελευταίες κινήσεις της πως ακολουθεί πλέον μια πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.

    Μάλιστα, την παραμονή της συνάντησης, ο τόνος ανέβηκε και πάλι ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, με την κυβέρνηση του Κόντε να κατηγορεί τον Μακρόν για αλαζονεία, μετά την πρόταση της Γαλλίας για «κλειστά κέντρα» για τους μετανάστες στις χώρες πρώτης άφιξης.

    Στη σημερινή συνάντηση επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν μόνο οκτώ χώρες (η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα). Θα συμμετάσχουν τελικά οι διπλάσιες, αφού ζήτησαν να πάρουν μέρος και άλλες οκτώ (το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία). Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται.

    Ένα έγγραφο που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν για την Κυριακή περιείχε επίσης έναν κατάλογο μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, στο πλαίσιο του οποίου οι αιτούντες άσυλο μετακινούνται μέσα στην ΕΕ, αντί να παραμείνουν στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν όσο περιμένουν την απόφαση για την περίπτωσή τους.

    Το κείμενο επέμενε στις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία, και στην ανάγκη να μπορούν να σταλούν σ’ αυτές τα πρόσωπα που έχουν ή θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί εκεί.

    Σε σημείο που προκάλεσε την οργή της Ρώμης, η οποία εξέτασε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο κορυφής. Όμως η Μέρκελ «ξεκαθάρισε τα πράγματα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας πως η Ιταλία δεν θα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί προκαθορισμένα μέτρα.

    Κατά την άφιξή του ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως «Πρέπει να φέρουμε μια λύση της ΕΕ που βασίζεται στη συνεργασία της ΕΕ κρατών μελών, είτε η συνεργασία όλων των 28 είτε μεταξύ των κρατών που θέλουν να κινηθούν μαζί». Από την άλλη η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως  «Γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, δεν θα έχουμε μια ολιστική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής».

    Ο Χαβιέρ Μπετέλ δήλωσε πως «Το θέμα δεν είναι η επιβίωση ενός καγκελάριου. Πρόκειται για την εξεύρεση μιας λύσης και ελπίζω να είναι από κοινού, για μια πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη».

    Ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε πως  η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση. «Αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όείναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης». Η Ιταλία επιθυμεί να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό».

    Ο Σεμπάστιαν Κούρτς τόνισε πως «σήμερα δεν έχουμε είμαστε εδώ για έναν ενδογερμανικό καυγά, αλλά για μια λύση στο προσφυγικό. Δεν πρέπει να λάβουμε όμως αποφάσεις χωρίς να είναι και οι 28 εδώ, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αποφασίσουμε σήμερα».



    ΣΧΟΛΙΑ