• Πολιτική

    MARC: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα

    • NewsRoom


    Η ακρίβεια και οι συνέπειές της είναι το θέμα που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1.

    Το 44,1% δήλωσαν τα εθνικά και ελληνοτουρκικά θέματα, το 37,8% λέει ότι τους ανησυχεί η εγκληματικότητα και η βία και το 34% ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μικρότερα ποσοστά καταγράφουν το μεταναστευτικό, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές και οι υποκλοπές.

    Επίσης, θεωρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι είτε λίγα είτε ανεπαρκή και δεν πιστεύουν ότι το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα συμβάλει στη μείωση των τιμών.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου μεταξύ 1.050 νοικοκυριών.

    Σχετικά με την κύρια αιτία των ανατιμήσεων το 57,1% απάντησε ότι οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο και το 40% στην κυβερνητική πολιτική.

    Σε σχέση με το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης το 39,8% υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν βοήθεια, το 39,1% τα χαρακτηρίζει μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια, ενώ το 20,2% των ερωτηθέντων λένε ότι είναι σημαντική βοήθεια.

    Ειδικότερα το «καλάθι του νοικοκυριού» το 32,5% το αξιολογεί θετικά και πιστεύει ότι είναι αναγκαίο, το 34,3% το «βλέπει» με κάποιες επιφυλάξεις, ενώ το 29,3% το αξιολογεί αρνητικά και ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.

    Σχετικά με την αυστηροποίηση τιμών για τα σοβαρά εγκλήματα το 93,5% λέει «ναι» και το 5,6% λέει «όχι», ενώ για τη συχνότητα των πολύ σοβαρών εγκλημάτων το 65,8% λέει ότι υπάρχει αύξηση, ενώ το 32,6% υποστηρίζει ότι είναι όπως πριν αλλά προβάλλονται περισσότερο.

    Το 39,5% των πολιτών που ερωτήθηκαν λένε ότι η υπόθεση με τον βιασμό και την εκπόρνευση της 12χρονης στον Κολωνό είναι αυτή που τους έχει συγκλονίσει περισσότερο ενώ ακολουθεί η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου σε ποσοστό 37,9%.

    Διαβάστε επίσης

    Δημοσκόπηση Alco: Ισχυρό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στον δείκτη αξιοπιστίας.



    ΣΧΟΛΙΑ