Πολιτική

Μαραντζίδης: Εγκαθίδρυση της ΝΔ με όρους ηγεμονίας μετά την 7η Ιουλίου – Τι ποσοστά προβλέπει

  • NewsRoom

Νίκος Μαραντζίδης


Γύρω στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες θα είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εκτιμά ο καθηγητής και δημοσκόπος Νίκος Μαραντζίδης.

Σύμφωνα με το ίδιο, η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στην περιοχή του 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 30%. «Τότε μιλάμε για την εγκαθίδρυση με όρους ηγεμονίας της επόμενης ημέρας» είπε μιλώντας Στο Κόκκινο. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει μία τετραετία αλλά θα βάλει το πλαίσιο και της επόμενης.

«Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν τη φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος, που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για αρκετά επόμενα χρόνια τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων» είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πρώτη φορά εθνικές εκλογές αμέσως μετά από ευρωεκλογές

«Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές αμέσως μετά από ευρωεκλογές» είπε ο κ. Μαραντζίδης, τόσο κοντά που να μοιάζουν ως συνέχεια, με «ενιαία» προεκλογική περίοδο. Δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε. Γι’ αυτό και δεν περιμένει δραματική μεταβολή. Το πιο ουσιαστικό, συνέχισε, είναι ότι εμφανίζεται μία ενίσχυση του νέου δικομματικού τοπίου, όπως διαμορφώθηκε από το 2012 και μετά, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Στην ατζέντα της ΝΔ αποτυπώθηκε ήδη στις Ευρωεκλογές και συνεχίζει να γίνεται αναφορά ως το Νο 1 ζήτημά της, η μεσαία τάξη- που δεν είναι της παρούσης να κουβεντιάσουμε τι περιλαμβάνει- και η μείωση των φόρων. Αυτό επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατζέντα προστασίας των αδυνάτων και αναδιανομής υπέρ των φτωχών. Αυτό στην κοινωνία αποτυπώνεται με κόσμο που λέει ‘ανησυχώ γι’ αυτό που μπορεί να έρθει’, αντικατοπτρίζεται στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται είτε σε χαμηλά στρώματα είτε ευρύτερα στην μισθωτή εργασία είτε στους δημόσιους υπαλλήλους, για τις αλλαγές που θα φέρει η ατζέντα της ΝΔ. Αυτοί είναι δύο πόλοι με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικές προσλαμβάνουσες του επικοινωνιακού παιχνιδιού . Ο ένας λέει ‘μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας’, ο άλλος καταλαβαίνει «ωχ, θα δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα».