• Πολιτική

    Ροχανί: Το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ πυρηνικά όπλα

    • NewsRoom


    Το όλο σκηνικό των τελευταίων ημερών ήρθε να αλλάξει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αναζητήσει ποτέ πυρηνικά όπλα αλλά ούτε είχε και ποτέ αυτή την διάθεση.

    Με ή χωρίς τη συμφωνία του 2015 η Τεχεράνη δεν θα επιδιώξει ποτέ πυρηνικά όπλα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

    «Ποτέ δεν αναζητήσαμε πυρηνικά όπλα. Με ή χωρίς πυρηνική συμφωνία δεν θα επιδιώξουμε ποτέ πυρηνικά όπλα. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες της παραβίασης της συμφωνίας» υπογράμμισε.

    Η ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου έρχεται μία εβδομάδα αφού απέρριψε την πρόταση για νέα «συμφωνία Τραμπ» ως λύση στη διαμάχη για τα πυρηνικά, αφού χαρακτήρισε την πρόταση «περίεργη» και κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

    Δεν θα επιτρέψουμε πυρηνικά στο Ιράν

    Αποφασισμένος να εμποδίσει με κάθε τρόπο το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια του πρώτου της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

    «Είμαστε αδιάλλακτοι όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα. Στο σημερινό πλαίσιο, η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο αλλά και στην αποφυγή οιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή», δήλωσε.

    Στις αρχές Ιανουαρίου, το Ιράν ανέστειλε τις βασικές του δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό διαμάχης που θα μπορούσε να τιμωρήσει το Ιράν με περισσότερες κυρώσεις, πέρα από τις αμερικανικές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ