• Πολιτική

    Ροχανί: Απορρίπτει μια νέα «συμφωνία Τραμπ» για τα πυρηνικά

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε χθες μια πρόταση για μια νέα «συμφωνία Τραμπ» με στόχο την επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για μια «περίεργη» προσφορά και επικρίνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο επειδή πάντα αθετεί τις υποσχέσεις του, όπως είπε.

    Σε μια τηλεοπτική ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις διεθνείς δυνάμεις προσθέτοντας ότι το Ιράν μπορεί να αλλάξει πορεία ως προς τον περιορισμό των δεσμεύσεών του με βάση τη συμφωνία.

    Ο Ροχανί άσκησε κριτική εις βάρος των Ευρωπαίων εταίρων της συμφωνίας που προκάλεσαν την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαφωνίας για το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA), καταγγέλλοντας ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

    Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία όσο ισχύουν οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της.

    Χθες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Οι ΗΠΑ φέρουν μέρος της ευθύνης για την τραγωδία με το Μπόινγκ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ

    Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη τραγωδία με το ουκρανικό Μπόινγκ φέρουν οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από το Νέο Δελχί, αναφερόμενος στο ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε “από λάθος” από το Ιράν την περασμένη Τετάρτη προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

    «Η άγνοια και η αλαζονεία» των ΗΠΑ «πυροδοτεί χάος στην περιοχή», σημείωσε ο Ζαρίφ κατά τις δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, όπου μετέχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια.

    Παράλληλα αναφερόμενος στην συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ο Ζαρίφ τόνισε ότι «δεν είναι νεκρή» και είναι από τις «καλύτερες συμφωνίες» που θα μπορούσε να οραματιστεί, εκφράζοντας αμφιβολίες για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει μια νέα «συμφωνία Τραμπ».

    «Οι ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν τις δεσμεύσεις τους από την υπάρχουσα συμφωνία και τώρα έχουν αποσυρθεί. Είχα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ την έσπασαν. Αν έχω μια συμφωνία Τραμπ, πόσο καιρό θα διαρκέσει;», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

    Ο Τζόνσον κάλεσε Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες, Τρίτη, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με μια δική του νέα συμφωνία που θα εξασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε το 2018 την διεθνή αυτή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έκτοτε έχει επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

    Ο Τραμπ σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι συμφωνεί με τον Τζόνσον πως υπάρχει ανάγκη για μια «συμφωνία Τραμπ».

     



    ΣΧΟΛΙΑ