• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Υπάρχει κατανόηση από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, αλλά όχι η στήριξη που θα ήθελα

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος


    Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η ελληνική ατζέντα περιελάμβανε το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε στους εταίρους του. Χθες τη Σύνοδο μονοπώλησε η συμφωνία που επετεύχθη με το Λονδίνο, που εξασφαλίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί αύριο από το βρετανικό Κοινοβούλιο, μια δύσκολη δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνόδου, ο  κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό λαό.

    Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ δήλωσε πως οποιαδήποτε υποχώρηση θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο.  Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε.

    Ανέφερε επίσης πως ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις.

    Για το μεταναστευτικό

    Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό έκανε λόγο για δραματική αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα. Τόνισε πως η κυβέρνησή του κινήθηκε γρήγορα με νέο νομοθετικό πλαίσιο και αποσυμφόρηση των νησιών. Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

    Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

    Αναφορικά με το «plan b» για το οποίο έκανε λόγο την Πέμπτη, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά μια πιο τολμηρή πολιτική της ΕΕ με μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν ανακαλεί την αυστηρή κριτική της περιόδου που ήταν αντιπολίτευση για τον λανθασμένο τρόπο που αντιμετώπισε το ζήτημα, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κινείται σε διαφορετικό συμβούλιο.

    Για την Συρία και την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας

    Στο κείμενο συμπερασμάτων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Ξεκαθάρισε  ωστόσο πως αυτό δεν αλλάζει κάτι στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

    Για τον Ζ. Ζάεφ

    Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που έθεσε η Γαλλία και άλλες χώρες στην έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις των Σκοπίων με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά προβληματική. Αντίθετα, απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ