• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Πάνω από 7% η αύξηση στις συντάξεις από το 2023

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε εκδήλωση για την Εκκαθάριση των Εκκρεμών Συντάξεων, που πραγματοποιειται στο Κέντρο Πολιτισμού

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε εκδήλωση για την Εκκαθάριση των Εκκρεμών Συντάξεων, που πραγματοποιειται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για σημαντικό επίτευγμα και για πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

    Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση του υπουργείου εργασίας ανέφερε ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο υπουργείο δικαιώθηκε στο ακέραιο και έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την ηγεσία του υπουργείου.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό το τεράστιο εγχείρημα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και πως τα συμπεράσματα είναι τρία.

    Πρώτον ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την ταχύτερη υλοποίηση δημοσίων πολιτικών.

    Δεύτερον, ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και τρίτον ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο πυρήνας του κράτους για να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΦΚΑ κάτι που επέφερε, όπως υπογράμμισε, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Σημείωσε ότι μια στις έξι κύριες συντάξεις σήμερα εκδόθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες και πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε διάστημα δυο μηνών.

    Παράλληλα χαρακτήρισε επανάσταση τον αριθμό 1555 υπογραμμίζοντας πως και αυτή η πολιτική δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό χρώμα.

    Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τόνισε ότι είναι πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και αναρωτήθηκε πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι για 2-3 χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

    «Είναι πολιτική με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο αδύναμων», ανέφερε σημειώνοντας πως το 2019 η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν τραγική.

    Αναφερόμενος και στο πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο είπε είναι εισαγόμενο, ανέφερε ότι το υπουργείο εργασίας στηρίζει τους συνταξιούχους πολύ ουσιαστικά.

    Επ’ αυτού ανέφερε την αύξηση πάνω από 7% από 1.1.2023 στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ το Δεκέμβριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 21 μήνες εκδόθηκαν περισσότερες από 470.000 συντάξεις και έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022.

    Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

    Δείτε την εκδήλωση:

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

    Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων

    • Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
    • Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
    • Υλοποιήθηκαν κομβικές για τον Φορέα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση των συντάξεων fast track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).
    • Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.
    • Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
    • Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
    • Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τ. Ταμείων.
    • Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.
    • Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.
    • Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

    Όλες οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Μαζί με το αποτελεσματικό management, δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση τους και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

    Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων δίνει τη θέση της στην εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ το επόμενο διάστημα. Ήδη μάλιστα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών.

    Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει:

    • Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
    • Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ.
    • Ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές.
    • Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών.
    • Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου.

    Και αυτό το πρόβλημα αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% – 2% από το 2024

    Χατζηδάκης: Τελειώσαμε με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις και πλέον εκδίδουμε νέες συντάξεις σε 2 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ