• Πολιτική

    Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρήστε – Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει από το βήμα της Βουλής (ΑΠΕ)


    Η αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι πρωτοπόρα, επειδή για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας.

    Η ψήφισή της θα σημαίνει πολλά και κρίσιμα, την θωράκιση της πατρίδας και ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την ενδυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Η ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής αποτελεί πολύ ισχυρή νομική δικλείδα, σημείωσε τονίζοντας ότι είναι μια ιστορική συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά την συνεργασία των δύο χωρών.

    Επανέλαβε ότι η σημασία της είναι τεράστια καθώς είναι η πρώτη διευρωπαϊκή συμφωνία που διατυπώνει ρητά την ρήτρα ένοπλης αμυντικής συνδρομής, κάτι που σημαίνει σε περίπτωση επίθεσης η χώρας μας θα έχει στο πλευρό της την ισχυρότερο στρατό της ηπείρου, τη μόνη πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών.

    «Εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και διαπραγματευτήκαμε»

    Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, ο στόλος μας αποκτά τρεις φρεγάτες τελευταίας γενιάς. Αναφερόμενος στην τιμή αγοράς τους είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς η τιμή των φρεγατών έφτασε να είναι πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς επειδή εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά.

    Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς, καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, έστρωναν κόκκινα χαλιά προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

    Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες

    Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάθε όχι που θα ακουστεί, θα είναι είναι ένα όχι στη δική τους βούληση».

    Και συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως σήμερα να την αναθεωρήσετε. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο. Το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο».

    Σημείωσε μάλιστα απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο όρος επικράτεια στην ρήτρα αμυντικής συνδρομής «περιλαμβάνει ρητά και την θάλασσα και τον αέρα».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες».

    Απαντώντας στα επιχειρήματα περί παρουσίας ελληνικού στρατού στην Υποσαχάρια Αφρική ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία; Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ;».

    «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

    Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές».

    «Βαριά η ευθύνη και βαριά η ετυμηγορία της Ιστορίας»

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Θα καλέσω όλους τους βουλευτές, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναθεωρήσουν την στάση τους στην ψηφοφορία, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δήθεν δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

    Η ψήφιση αποτελεί ένα μήνυμα ενότητας και ευθύνης. Ο καθένας μας καλείται να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως τη δική υπογραφή κάτω από μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα και το δικό του ναι στην αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος.

    Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν για τους ιστορικούς τους μέλλοντος έναν κατάλογο πατριωτικού χρέους και δεν πρέπει να λείπει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Είναι βαριά η ευθύνη και βαριά θα είναι η ετυμηγορία της Ιστορίας».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελληνογαλλική συμφωνία: Σήμερα η κύρωση από την Βουλή – Το μεσημέρι η ομιλία Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ