• Οικονομία

    Σαρωτικοί έλεγχοι για τα POS από την Πρωταπριλιά – Τέλος χρόνου και για την διασύνδεση με τις ταμειακές

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    POS παντού θα πρέπει να υπάρχουν από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όλοι οι κλάδοι της οικονομίας είναι υποχρεωμένοι να τα έχουν τοποθετήσει έως την Πρωταπριλιά. Μπορεί να μην φαντάζει ως… αστείο, αλλά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, μετά από πολλές παρατάσεις, είναι πολύ συγκεκριμένο και όσοι το αψηφήσουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

    Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο προειδοποιεί πως από την Δευτέρα θα βγουν στην αγορά και κλιμάκια ελέγχου, για να διαπιστωθεί αν έχουν τοποθετηθεί παντού POS, ακόμα και στους 35 νέους κλάδους, όπως είναι ταξί, λαϊκές αγορές, ψιλικατζίδικα και περίπτερα.

    Την ίδια ώρα, από το Υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλουν πως θα επανεξεταστούν και οι προμήθειες των τραπεζών, ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως για μικρές συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

    Η διασύνδεση POS – ταμειακών

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν προθεσμία τριών 24ώρων για να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ πως έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό για να διασυνδέσουν τις ταμειακές τους με τα POS και να μην έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

    Ήδη, η ΑΑΔΕ έστειλε ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση, καθώς δεν έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής κάποιο ραντεβού με τεχνικό.

    Με τα e-mail οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι την 1η Απριλίου 2024 να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση από την οποία έχουν προμηθευτεί την ταμειακή τους μηχανή και, κατά περίπτωση, να:

    • κλείσουν ραντεβού σε ημερομηνία εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της ταμειακής τους μηχανής και τη διασύνδεσή της με το POS που διαθέτουν,
    • δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP). Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).

    Αν η επιχείρηση από την οποία προμηθεύτηκαν την ταμειακή τους μηχανή δεν έχει διαθεσιμότητα για ραντεβού εντός του Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:

    • απευθυνθούν σε άλλη επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης, που θα έχει διαθεσιμότητα,
    • δηλώσουν στο Μητρώο POS έως και σήμερα την πρόθεσή τους να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή με μια πιστοποιημένη λύση All-in-One, την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν και να θέσουν σε λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2024.

    «Παράθυρο» για έναν ακόμη μήνα

    Σημειώνεται πως η παράταση στα POS για τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες:

    • Εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου και να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Λοιπές Υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης θα πρέπει να ελέγχουν τις πληροφορίες στην πλατφόρμα «Μητρώο και Επικοινωνία»/»Στοιχεία Επιχείρησης», στην ψηφιακή πύλη «myAADE» μετά την υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριών από τις επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης.
    • Τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες

    Οι εποχικές επιχειρήσεις

    Για όλα τα παραπάνω εξαιρούνται οι εποχικές επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα. Πρόκειται για 40.000 τέτοιες επιχειρήσεις, που δεν είναι υποχρεωμένες να διασυνδεθούν ακόμα, αλλά η προθεσμία είναι την ημέρα που θα λειτουργήσουν για τη φετινή σεζόν.

    Για παράδειγμα, αν ανοίξει ένα κατάστημα στην Τήνο τον Ιούνιο, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει το καράβι σήμερα και να πάει στην Τήνο να περιμένει τον τεχνικό να συνδεθεί.

    Βαριά πρόστιμα

    Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αγνοήσουν το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα και συγκεκριμένα:

    Επιχειρήσεις:

    1. Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
    2. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν την δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.
    3. Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

    Πάροχοι τερματικών POS: Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

    1. Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.
    2. Όσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών τότε:

    α) παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς, και επιβάλλεται, με απόφαση του Διοικητή πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ και

    β) πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητα τους.

    Εισαγωγείς – Κατασκευαστές: Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει:

    1. Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS
    2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

    Πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης: Τους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»). Και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρίες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τότε:

    1. Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.
    2. Πρόστιμο 10.000 ευρώ

    Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

    1. Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Φ.Η.Μ. ή υπηρεσίες εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης («ERP»).
    2. Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

    Διαβάστε επίσης

    136.673 e–mail σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών – POS

    Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

    Διασύνδεση POS-Ταμειακών: Διαθέσιμα τα προσυμπληρωμένα αρχεία επιχειρήσεων για τη δήλωση στο μητρώο εγκαταστατών

     



    ΣΧΟΛΙΑ