• Πολιτική

    Μητσοτάκης με γγ ΟΟΣΑ: Αναγκαίος ο ανασχεδιασμός της φορολόγησης – Ο πλούτος να μένει στις χώρες που παράγεται

    • NewsRoom

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γγ του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν


    Ο εμβολιασμός, η τόνωση της εργασίας, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και μια νέα αρχιτεκτονική φορολόγησης είναι οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μέρος του πλούτου πρέπει να μένει στις χώρες στις οποίες παράγεται, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία πάνω στο θέμα ήταν μια μεγάλη νίκη της οικονομικής διπλωματίας.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αποστολή του ΟΟΣΑ γίνεται τώρα περισσότερο περίπλοκη, καθώς την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση διαδέχθηκε η πανδημία του κορονοϊού και οι πολυεπίπεδες συνέπειες της.

    «Ζητούμενο δεν μπορεί να είναι απλά η επιστροφή στην κατάσταση προ του κορονοϊού. Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Και βέβαια με την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    «Μέρος του πλούτου να μένει στις χώρες που παράγεται»

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα για μία νέα αρχιτεκτονική στην φορολόγηση που επετεύχθη μόλις χθες» εξηγώντας ότι «η Ελλάδα την υποστήριξε εξ αρχής, καθώς προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παραμείνει μέρος του πλούτου στις χώρες που παράγεται. Πρόκειται για μια νίκη της Οικονομικής Διπλωματίας και της αντίληψης για μία περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη που ενέπλεξε περισσότερα από 130 κράτη» είπε.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στον ρόλο του ΟΟΣΑ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η εκτίμηση της χώρας μας προς τον Οργανισμό έχει φανεί τόσο με την επιτυχημένη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την γραμματεία της, αλλά και την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Strategy Group.

    Γίνεται επίκαιρη η πρόταση της χώρας μας να ιδρυθεί στην Κρήτη ένα παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ. Κλείνω αισιόδοξος για τη νέα σελίδα του ΟΟΣΑ που ανοίγει με έναν αληθινό πολίτη του κόσμου. Γεννήθηκε στο Βέλγιο, γερμανόφωνος, είδε την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ταξίδεψε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τις τύχες ενός μεγάλου Οργανισμού» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Από την πλευρά του ο γγ του ΟΟΣΑ έδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ειδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Μάλιστα, σημείωσε ότι η Αθήνα άδραξε την ευκαιρία που προσέφερε η υγειονομική κρίση.

    Flat tax

    Χθες 130 χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ -όχι όμως η Ιρλανδία- έφτασαν σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών.

    Η συμφωνία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.

    «Η προσπάθεια συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς για την οριστικοποίηση της συμφωνίας τον Οκτώβριο. Ένα πολύ σημαντικό βήμα ολοκληρώθηκε» ανέφερε χτες ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή

    ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών



    ΣΧΟΛΙΑ