• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης στην Τριμερή: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

    ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

    Είναι γνωστές οι αδερφικές σχέσεις μας με την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι καλύτερες από ποτέ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ’ αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

    Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας, ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.

    «Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία»

    Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκία, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.

    Υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νφτάλι Μπένετ, ανέφερε:

    «Φίλε μου Νίκο, φίλε μου Κυριάκο, καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ. Οι χώρες μας έχουν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με βαθιά ιστορία και πλούσια κληρονομιά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Μοιραζόμαστε κοινές αξίες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία. Αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περιοχή και τις προκλήσεις, ανησυχούμε για την ασφάλεια.

    Ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις με τους φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με τον East Med, συνεργαζόμαστε στο θέμα του Covid και της κλιματικής αλλαγής. Δεν είστε μόνο σύμμαχοι, είστε πραγματικοί φίλοι».

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ