• Πολιτική

    Μητσοτάκης από το Βερολίνο: «Θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη»

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Βερολίνο, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει αρχικά πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της, ενώ τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», σημείωσε.

    Η συζήτηση που διοργάνωνε στο Βερολίνο το Ίδρυμα Adenauer, είχε θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», όπου έλαβαν μέρος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany-Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

    Ήταν πετυχημένη η οικονομική πολιτική τόνισε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε πως «το χρέος μας μειώνεται, έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό ίσως σηματοδοτεί το κλείσιμο μια επώδυνης δεκαετίας». Τόνισε επίσης πως «η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια» και πως σήμερα «Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

    Αν έπρεπε να δώσει έναν τίτλο, ο Πρωθυπουργός είπε πως αυτός θα ήταν: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».

    Ο κ. Μερτς ρωτήθηκε για το grexit που είχε προτείνει το κόμμα του. Ανέφερε ότι το 2010 «έλεγα με την οπτική που είχα τότε έλεγα ότι θα ήταν καλύτερο να φύγουν από το ευρώ. Τώρα, με τα σημερινά δεδομένα αυτό θα ήταν μια κακή απόφαση», είπε.

    Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. «Προκειμένου να υπάρξει μία νομισματική ένωση, θα πρέπει να υπάρξει και η δημοσιονομική πειθαρχία. Πρέπει να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Απαιτείται ευελιξία και οικειοποίηση των στόχων που τίθενται. Υπάρχει πρόοδος μετά τις συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και θα έχουμε συμφωνία έως το τέλος του έτους.

    Φυσικά, υπάρχει και εξωτερικός κριτής των οικονομικών αποδόσεων της χώρας και πιστεύω ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν είναι σωστοί. Τα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και συγκεκριμένη πολιτική», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Ένα στοιχείο της επιτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι «μειώσαμε έλλογα τους φόρους και εστιάσαμε περισσότερο στην φοροδιαφυγή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

    Όσο για την δέσμευσή του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010», ενώ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.

    “Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς”

    «Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος «μαγνήτης» για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαικό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    «Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνα των ΗΠΑ σε 30 διαχειριστές πλοίων για παραβιάσεις των πετρελαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία

    Δικηγόρος Αντόνιο Κόστα: Ένα τραγικό λάθος των Αρχών οδήγησε τον πρωθυπουργό στην παραίτηση

    Πειραιάς: “Έπεσαν” οι υπογραφές για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο



    ΣΧΟΛΙΑ