• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Εάν υπάρχει δεύτερο κύμα θα είναι διαφορετικά τα μέτρα – Προτεραιότητα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (video)

    • NewsRoom


    Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης  ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες  που άκουσαν και ακολούθησαν τις συμβουλές των ειδικών. Όπως ανέφερε «έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά».

    «Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως «οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν».

    Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

    Για την απόφασή του να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακολούθησε τη γνώμη των ειδικών και όχι με τη δημοσκοπήσεις. «Έχω μία υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους να επανέλθουν τα παιδιά σε μία σχολική κανονικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η εμπειρία από τα Γυμνάσια και Λύκεια έδειξε ότι όλα πήγαν καλά.

    Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε «για μία ημέρα» αναφορικά με την απόφαση να επιβάλει lockdown.«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» δήλωσε.

    «Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο έξυπνα και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Μιλώντας για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα ανοίξουμε σταδιακά ενώ σημείωσε ότι προσπαθούμε να προβλέψουμε τις θα γίνει σε πέντε εβδομάδες από τώρα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τον Τουρισμό και θα κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ. Είμαστε πολλοί αισιόδοξοι για αυτή την επιλογή».

    Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός του σε θέματα υγείας και μετά το τέλος της πανδημίας.

    Αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στόχος είναι να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στο συγκεκριμένο πεδίο.

    Αναφορικά με το ζήτημα με τον Έβρο, ξακαθάρισε πως η κοίτη του ποταμού μπορεί να αλλάζει, αλλά τα σύνορα παραμένουν πάντα τα ίδια. Ανέφερε πως ουδέποτε υπήρξε θέμα εισβολής Τούρκων στρατιωτών στο ελληνικό έδαφος, ενώ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία αντιδρά γιατί αισθάνεται πίεση με την επέκταση του φράχτη, ο οποίος γίνεται σε ελληνικό έδαφος, και στην περιοχή των Φερών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κατασκευή του φράχτη θα ολοκληρωθεί κανονικά.

    Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης  ξεκαθάρισε ότι «η  Ελλάδα διεκδικεί – όχι δανεικά _ αλλά απευθείας μεταβιβάσεις» και εκτίμησε ότι «ο περιορισμός των πλεονασμάτων και για του χρόνου πιστεύω ότι έχει πάει περίπατο». «Συζητάμε για πολλά δις στην Ευρώπη και αυτά θα προστεθούν  στα 24 δις» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Πρωθυπουργός  ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιδίδεται σε πλειοδοσία παροχών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν σκέφτεται ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμό και πως δεν έχει σκοπό να σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισε το τελευταίο διάστημα, αλλά να το επενδύσει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ