• Πολιτική

    Live: Σε κλίμα έντασης η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια σειρά από παρατυπίες. Κυριότερη από αυτές αποτελεί το γεγονός πως στην Ελληνική Βουλή δεν έχουν έρθει τα πλήρεις κείμενα του Συντάγματος της γειτονικής χώρας με τις νέες αλλαγές, τα οποία δεν έχουν και την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

    «Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

    Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση.

    Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

    Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

    Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση από το κανάλι της Βουλής:

    Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αποφάσισε να εκπροσωπήσει ο ίδιος τους ΑΝΕΛ  ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπης δεν μπορεί να  δέχεται οδηγίες από το κόμμα του.

    «Η Σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη αναφορικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής. Ο Κανονισμός προβλέπει επιστολή του προέδρου με την οποία θα ζητάτε ο αριθμός των εκπροσώπων. Σήμερα διαλύθηκε μια ΚΟ κόμματος και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες γιατί γίνοναι μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία. Να το πάρετε πίσω αυτό που είπατε για οδηγίες από την κυβέρνηση. Η διαδικασία επιλογής ανεξάρτητων βουλευτών δια της κληρώσεως στο γραφείο ΠτΒ είναι παράνομη. Θα έπρεπε να παει επιστολή στους ανεξάρτητους. Οι ανεξάρτητοι να κάνουν την επιλογή τους και αν δεν το κάνουν να προχωρήσει ο Πρόεδρος σε κλήρωση. Επίσης το ΚΙΑΝΛ χάνει μια έδρα λόγω της αποχώρησης Θεοχαρόπουλου. Αρα η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει ουσιαστικά μεθόδευση. Για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσουμε συζήτηση έστω και με υπόνοιες μεθόδευσης. Από την στιγμή που θα λήξει η συζήτηση για την σύνθεση της επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει από το ότι το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβασεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο ημέρες πριν την σύγκληση επιτροπής. Εχουμε τέσσερις τροποποιήσεις και δεν έχουμε το τελικό κείμενο. Δεν υπάρχει επίσης η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 2 καθηγητές ώστε να μπούμε στην επι της ουσίας συζήτηση. Επίσης έχουμε παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Καμμένος. «Παράλληλα επικαλούμαι απόφαση του συνταγματολόγου Κασιμάτη που επικαλούμασταν στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα κατά των μνημονίων. Λεει ότι πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

    Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Αν. Λοβέρδος τόνισε πως θα πρέπει να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων.

    «Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός» και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση. Επίσης την Παρασκευή ζήτησα να κατατεθεί η επιστολή παραίτηση Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός επαινεί τον Κοτζιά αλλά δεν μας λεει γιατι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Είναι δυνατόν χωρίς τα δύο πρώτα κείμενα να θεωρείτε ότι ,μπορούμε να ξεκινήσουμε; Η ρηματική διακοίνωση και όσα εμπεριέχονται κα το Σύνταγμά τους δεν σας είναι σαφές. Γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ 4 και δεν έχει έρθει το Πρωτόκολλο για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Τι μεθοδεύετε πάλι; Να μας φέρετε επίσης κατάλογο με την αναλυτική συμμετοχή των μελών της επιτροπής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένωσης Κεντρώων: Καταγγέλλει βανδαλισμό των γραφείων της στο Περιστέρι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βράδυ της Πέμπτης η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ