• Πολιτική

    Έτοιμη η μελέτη βιωσιμότητας για τα πνευματικά δικαιώματα

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Θετικές οι εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και του οργανισμού, που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, ύστερα από την κατάθεση στο υπουργείο Πολιτισμού της απαιτούμενης έκθεσης βιωσιμότητας. Όπως είχε ζητήσει εξ αρχής η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία τήρησε μέχρι κεραίας το γράμμα του νόμου προκειμένου να διασφαλισθούν επί της ουσίας οι δημιουργοί και το έργο τους. Το ανακοίνωσε άλλωστε η ίδια σε ομιλία της στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

    Πράγματι και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4481/2017, ο οποίος άλλωστε ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) προσκόμισε εν τέλει την μελέτη βιωσιμότητας, την οποία τώρα θα ελέγξει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και αυτός, με βάση πάντα τις διατάξεις του νόμου θα εισηγηθεί σχετικώς με την αδειοδότηση.

    «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι αυτό το οποίο ζητήσαμε, τη μελέτη βιωσιμότητας, την οποία σήμερα προσκόμισε η ΕΔΕΜ, την υπαγορεύουν οι διατάξεις του ν. 4481/2017», είπε η κυρία Μενδώνη. Προσθέτοντας: «Ο ίδιος νόμος απαιτεί για την Ανεξάρτητη Οντότητα μόνο πιστοποίηση, ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε τίποτε άλλο. Δεν είναι ούτε δική μας πρωτοβουλία, ούτε και της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Τη μελέτη βιωσιμότητας, ο ίδιος νόμος την απαιτεί από τους οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης».

    Σύμφωνα με τον νόμο πάντα (άρθρο 4, παρ. 2) ο ενδιαφερόμενος οργανισμός υποχρεούται πριν την έναρξη της λειτουργίας του, να καταθέσει στον ΟΠΙ αίτηση, συνοδευόμενη υποχρεωτικώς από το ύψος των εξόδων διαχείρισης, όπως επίσης και κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το υπουργείο Πολιτισμού ή τον ΟΠΙ, σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. Στο ίδιο άρθρο, (παρ. 3) τονίζεται εξάλλου, ότι πρέπει να «πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος νόμου και να προκύπτει προδήλως ότι ο οργανισμός είναι βιώσιμος.

    «Διότι ένας μη βιώσιμος φορέας δεν έχει την ικανότητας αποτελεσματικής διαχείρισης. Άρα είναι καταστροφικός και επιζήμιος για τους δημιουργούς», όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός. Τη στιγμή μάλιστα _κάτι που έχει αποσιωπηθεί εντελώς_ η ΕΔΕΜ που ζητεί την άδεια για να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα, έχει κάνει την αίτησή της με 269 μέλη και κεφάλαιο 9.500 ευρώ. «Είναι προφανές λοιπόν, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΠΙ και ο υπουργός έπρεπε να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία», είπε η κυρία Μενδώνη.



    ΣΧΟΛΙΑ