• Πολιτική

    LeSoir για εκλογές: «Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά»

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για «πολιτικό σεισμό» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάνουν λόγο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης,  επαναλαμβάνοντας τη δήλωση Μητσοτάκη από χθες το βράδυ, τονίζοντας παράλληλα ότι  παρά την θριαμβευτική  νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα οδεύει προς τον δεύτερο γύρο.

    «Ένα χαστούκι για την αριστερά, μια νίκη για τη δεξιά», έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης «LeSoir», αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τούδε και στο εξής, τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

    «Η κατανομή σε αριθμό εδρών υποχρεώνει το σχηματισμό συνασπισμού. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολαμβάνοντας το χθεσινό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να πάει σε δεύτερες εκλογές»., σημειώνει.

    Ανέφερε δε απόσπασμα της δήλωσης Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για «απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε το πράσινο φως από τους πολίτες να κυβερνήσει μόνη της».

    «Μετά τη νίκη της δεξιάς, η Ελλάδα οδεύει προς νέες εκλογές», έχει τίτλο η «Libre Belgique», αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

    Eπισημαίνεται ότι στον απόηχο της ευρείας νίκης της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα οδεύει προς νέες κάλπες, κάτι το οποίο θα ήθελε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων.

    Τόσο η «Libre Belgique» όσο και η εφημερίδα «Derrniaire Heure», υπογραμίζουν ότι ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας που έλαβε το 40.8% των ψήφων, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενσάρκωσε την ελπίδα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2015, υπέστη σοβαρή οπισθοδρόμηση με 20% των ψήφων. Ακολουθεί το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κερδίζει 11,5% των ψήφων.

    «Χτυπημένος για τη διαχείρισή του που κρίθηκε καταστροφική από τo σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 ανθρώπους στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά δεν τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους», επισημαίνει η «Libre Belgique”.

    Αντίθετα, τονίζει, οι ψηφοφόροι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της οικονομίας και στην πτώση της ανεργίας, με μια ανάπτυξη σχεδόν στο 6% πέρυσι, επιστροφή των επενδύσεων και άνοδο του τουρισμού και με την ελληνική οικονομία να ξαναβρίσκει χρώμα μετά από χρόνια κρίσης και σχέδια διάσωσης.

    Παρόλα αυτά η πτώση της αγοραστικής δύναμης και οι δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα, παραμένουν οι βασικές ανησυχίες των Ελλήνων που έχουν να αντιμετωπίσουν τους χαμηλούς μισθούς.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εκλογές 2023: Το «ευχαριστώ» του Χρήστου Σταϊκούρα – «Με τιμήσατε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας»

    Ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, δείχνει το ράλι στα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ