• Πολιτική

    Λευκός καπνός για την ψήφο των απόδημων;

    • NewsRoom
    Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

    Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


    Συνεδριάζει σήμερα, για δεύτερη φορά, η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή η δεύτερη συνεδρίαση μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση και τελικά να ανάψει το «πράσινο φως» για να ισχύσει η ψήφος των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους.

    Την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε επιστολή προς τα κόμματα, με την οποία ουσιαστικά έκανε δεκτές δύο από τις προτάσεις του ΚΚΕ, δηλαδή να τεθεί χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα «έως 30 χρόνια» και να αποδεικνύεται η ενεργή οικονομική σχέση με το ελληνικό Δημόσιο (και όχι μόνο το «κενό» ΑΦΜ).

    Η επιστολή Θεοδωρικάκου περιελάμβανε τέσσερα σημεία:

    1. Θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς που αποτρέπουν ενδεχόμενη ακραία αύξηση των εκλογέων, όπως η ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων έχουν έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
    2. Προβλέπει ότι η επιστολική ψήφος θα χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που οι εκλογείς βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από πρεσβείες και προξενεία ή άλλους χώρους που θα συμφωνηθούν.
    3. Αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα του «εκλέγεσθαι» στους Έλληνες του εξωτερικού.
    4. Προβλέπει πως οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Το δεύτερο σημείο από το οποίο απορρέει αισιοδοξία είναι ότι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαιώθηκε η στροφή του κόμματος, με πηγές της Κουμουνδούρου να επιδιώκουν τηδιαμόρφωση ενός κοινού μετώπου με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, προκρίνοντας σημεία του σχεδίου τους και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί να προσμετράται, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ψήφος των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η πορεία της ρύθμισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 101 βουλευτές στην παρούσα Βουλή. Αν το ΚΚΕ συναινέσει -και δεδομένης της θετικής στάσης που έχουν εκφράσει το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 (αυτό, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα συναινέσει σε όλα, εφόσον το ΚΚΕ λάβει θετική στάση)- τότε η ρύθμιση θα εξασφαλίσει περισσότερες από τις 200 ψήφους.

    Εξάλλου, η στάση του ΚΚΕ φαίνεται ότι θα σύρει τελικά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της ρύθμισης, ίσως και με 300 βουλευτές, όπως είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μην απομονωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ