• Πολιτική

    Κουμουτσάκος: Ανάγκη για πανευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών των μεταναστών

    • NewsRoom
    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist «The Third Sustainability Summit for South-East Europe and the Mediterranean», που διεξάγεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό μηχανισμό επιστροφών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και η ΕΕ οφείλει να προστατέψει τα σύνορά της.

    «Οι επιστροφές είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα, στη βάση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε να δώσει η ΕΕ κίνητρα στις χώρες προέλευσης που θα συνεργαστούν και κυρώσεις για όσες αρνηθούν και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά, τονίζοντας στους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αποτελεί το σύνορο της Ευρώπης και είναι δική τους υποχρέωση να προστατέψουν τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι 241%, επισήμανε ότι αυτούς τους δύο μήνες η τωρινή κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα «σε συνθήκες μίνι κρίσης» και πρόσθεσε πως «προφανώς οι δύο μήνες δεν είναι επαρκείς για να φανούν οι αλλαγές της πολιτικής μας».

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα συνοριακά νησιά της χώρας να αισθάνονται εγκαταλειμμένα. Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν θάρρος, φιλοξενία, ευγένεια, αλλά έφτασαν στα όριά τους και πρέπει να είμαστε δίπλα τους παίρνοντας ένα κομμάτι του βάρους». Ζήτησε, δε, από τις τοπικές κοινωνίες στην ηπειρωτική Ελλάδα να δείξουν «εθνική αλληλεγγύη».

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι στην επερχόμενη σύνοδο της ΕΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι αποφασισμένος να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο με την καταδίκη των πολιτικών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά στη Συρία».



    ΣΧΟΛΙΑ