• Πολιτική

    Κοντονής: Η Δικαιοσύνη δέχεται υπόγεια απειλές και πιέσεις

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής


    Για τους κινδύνους, τις απειλές και τις πιέσεις που υφίσταται η Δικαιοσύνη από οικονομικά κέντρα μίλησε σε διεθνή ημερίδα της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης η οποία τείνει να γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό η κοινωνικό ενδιαφέρον», και ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens αλλά και σε υποθέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος.

    Ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε επίσης τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα ακυρωτικά δικαστήρια (ΣτΕ) τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία των αποφάσεων που αφορούν σε υποθέσεις με εμφανή πολιτική χροιά, λέγοντας ότι σε αυτές οι δικαστικοί οφείλουν να σταθμίζουν με προσοχή τα δεδομένα και να αυτοπεριορίζονται. Δεν παρέλειψε, δε, κλείνοντας να αναφερθεί στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας «ότι η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη».

    Στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, παραφράζοντας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου και λέγοντας «να τρομοκρατήσουμε εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη δικαιοσύνη».

    Ο κ. Βερβεσός πρότεινε ακόμα τη σύνταξη κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγόρων.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στιγμάτισε την στάση κάποιων δικαστών, οι οποίοι φεύγοντας από  τους κόλπους της δικαιοσύνης καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος για απόφαση ΚΥΣΕΑ: Μια μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια -παρανοϊκή- απόφαση του Λιμεναρχείου. Τέλος η ΤΖΙΑ για σκάφη, φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληρός ο Κικίλιας: Ουσιαστικά ο Τσακαλώτος βγάζει ψεύτη τον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ